„Jei Seimas siūlo padidinti „vaiko pinigus“ 10 eurų daugiau nei planuota, iš karto turi atsirasti alternatyvus pajamų šaltinis, nes kad ir kaip gražiai skamba visuomenei ši idėja, tai yra vienas labiausiai ir daugiausiai pinigų biudžetui kainuojantis (pasiūlymas. – ELTA). Norint atrasti tiek papildomų lėšų reikia arba kažkur kitur sumažinti, arba atrasti šaltinių. Jau dabar matome, koks chaosas yra kilęs, kaip niekas nenori padidinti mokesčių. Aš atsargiai kitų metų kontekste kalbėčiau apie didesnį vaiko pinigų didinimą“, – Eltai sakė T. Povilauskas.

Jo manymu, viešojo sektoriaus darbuotojų nepasitenkinimas dėl atlyginimų gali lemti tai, kad „socialdarbiečių“ įstatymo pataisos dėl „vaiko pinigų“ Seime galutinai priimtos nebus.

„Matant, kaip kitų metų biudžete trūksta pajamų, o turint omeny dar alternatyvius reikalavimus viešojo sektoriaus darbuotojų dėl atlyginimų didinimo, kas šiai dienai yra skaudulys ir kur artimiausiu metu gresia protestai... Aš manau, kad nepavyks praeiti šitam („vaiko pinigų“. – ELTA) siūlymui“, – teigė ekonomistas.

Pasak ekonomisto, verta būtų svarstyti, ar „vaiko pinigų“ nereikėtų diferencijuoti pagal šeimų gaunamas pajamas.

„Tai nėra iki galo optimalus sprendimas, nes šie pinigai skiriami tiek didesnes, tiek mažesnes pajamas gaunančioms šeimoms. (...) Tas universalumas daug kainuoja valstybės biudžetui. Ir jei norime tiksliai ir efektyviai išleisti pinigus, sakyčiau, prie šito klausimo sugrįšime – ar tikrai nereikia diferencijuoti šitos išmokos pagal pajamas. Manau, kad tai artimiausių kelerių metų diskusija“, – teigė jis.

T. Povilausko teigimu, būtų sunku ginčytis, kad „vaiko pinigai“ prisideda prie socialinės atskirties mažinimo.

„Dėl šito nesiginčysiu. Sutinku, kad tai yra geras sprendimas, norint mažinti skurdą šeimose, kur yra daugiau vaikų. Bet kartu suprantame, kad tai brangiai kainuoja, ir švaistytis, kad ir po 10 eurų pridedant... Reiktų susibalansuoti visus siūlymus“, – tikino ekonomistas.

Visgi, anot T. Povilausko, neturint alternatyvių pajamų šaltinių, iš kur būtų galima „paimti“ papildomų beveik 40 mln. eurų „vaiko pinigams“ didinti, kalbėti apie tokias papildomas investicijas yra lengvabūdiška.

„Kol nėra alternatyvių pajamų šaltinių, pakankamai liūdna, kad ateina tokie pasiūlymai. „Socialdarbiečiai“ turbūt turi poziciją, kad esame Seimo nariai, turime viziją, norime padidinti („vaiko pinigus“. – ELTA), o pinigus greičiausiai atras Vyriausybė. Lengvabūdiškas toks požiūris“, – Eltai sakė jis.

ELTA primena, kad Seimas ketvirtadienį po svarstymo pritarė „socialdarbiečių“ įstatymo pataisai, kuria siūloma vaiko pinigus didinti iki 70 eurų ir papildomai skiriamą išmoką vaikui – iki 30 eurų. Seime dėl Išmokų vaikams įstatymo projekto numatomas dar vienas balsavimas.
Už pasiūlymą balsavo 89 Seimo nariai, prieš – 4, susilaikė – 8.

Universalią išmoką vaikui Lietuvoje gauna apie 508,6 tūkst. vaikų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)