„Labai panašu, kad valdžia šiuo biudžetu stengiasi duoti visiems po truputį, kad tik ko labai nenuskriaudžiant, bet problema čia kyla dėl to, kad žmonėms padidėjusios pajamos keliolika eurų į rankas nieko labai nekeičia“, – BNS teigė SEB vyriausiasis ekonomistas.

Jis teigimai vertina sujungtas darbuotojo ir darbdavio socialinio draudimo įmokas, „Sodros“ įmokų lubas bei progresinio gyventojų pajamų mokesčio tarifo įvedimą.

Anot jo, neteisybė – santykinai mažos mokytojų algos – ima graužti visuomenės stabilumą daug labiau, todėl T. Povilauskas siūlo turėti ilgalaikį planą su aiškiais žingsniais: „Nes pinigų visiems po daug neužteks, o duoti visiems po truputį irgi ne sprendimas“.

Ekonomisto teigimu, sudarant biudžetą buvo privalu atsižvelgti į pasaulines ekonomikos tendencijas, kadangi lėtėjanti ekonomika gali apsunkinti pajamų surinkimą.

„Didėja rizika, kad ekonomikos plėtra per artimiausius dvejus metus bus lėtesnė negu visi tikimės, todėl formuojant biudžetą buvo būtina atsižvelgti į prastėjančias nuotaikas tarptautinėse rinkose ir didžiausiose pasaulio ekonomikose“, – sakė T. Povilauskas.

Anot jo, per 10 šių metų mėnesių surinkta tik 100 mln. eurų pridėtinės vertės mokesčio (PVM) daugiau negu pernai, o kitąmet jo norima gauti 311 mln. eurų daugiau.

„Šio mokesčio nesurinkimas net ir vienu procentiniu punktu reiškia 35 mln. eurų biudžeto netekimą“, – teigė ekonomistas.

T. Povilausko manymu, papildoma našta biudžetui gali tapti ir neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) didinimas

„Tikrai reikėjo mažinti darbo jėgos apmokestinimą, tačiau ar dabartiniai biudžeto nuostoliai (186 mln. eurų) dėl NPD padidinimo ir jo taikymo praplėtimo, kurį pajaus keli šimtai tūkstančių gyventojų, nėra per dideli, labai sudėtinga pasakyti. Sakyčiau, čia yra prioritetų klausimas“, – komentavo ekonomistas.

T. Povilauskas biudžete įžvelgia artėjančius rinkimus. Anot jo, tai užkirto kelią įvesti Lietuvai labai reikalingą nekilnojamo turto mokestį.

„Šiais metais buvo puiki proga atsirasti platesniam nekilnojamojo turto mokesčiui, bent jau pirminiam siūlymui apmokestinti ne pagrindinį gyvenamąjį būstą, tačiau tai, kad buvo atsitraukta, rodo, kad valdžia nenorėjo aštrinti situacijos prieš rinkimus, ir tai yra blogai“, – teigė analitikas.

Anot jo, aiškią rinkiminę žinutę siunčia ir paskutinėmis dienomis priimtos PVM lengvatos malkoms ir spaudai, kurias jis taip pat vertino neigiamai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)