2015 metų vasario 1 dieną Rusijos bankuose sąskaitos užsienio valiuta sudarė 35,7 proc. visų sąskaitų. 2014 metų pradžioje šis skaičius siekė tik 19,4 proc., teigiama ataskaitoje, kurią kovą paskelbė Rusijos valstybinės ekonomikos ir viešojo administravimo akademijos specialistai, Gaidaro institutas ir Rusijos užsienio prekybos akademija.

„Pastebimai sumenkus pasitikėjimui Rusijos nacionaline valiuta ir šalies bankais, užsienio valiuta Rusijos juridiniams asmenims ir toliau išlieka pagrindine alternatyva indėlių sertifikatams (CD)“, – teigiama ataskaitoje.

Kalbant apie sąskaitų užsienio valiuta skaičiaus augimą, Rusijoje tokių drastiškų pokyčių nebūta nuo 1998 metų ekonomikos krizės. Tuomet sąskaitos užsienio valiuta šalies bankuose sudarė net 40 proc.

Rusijos bendrovių, nusprendusių atsidaryti sąskaitų užsienio valiuta, skaičius auga kaip ant mielių. Ekspertai pabrėžia, kad sąskaitų užsienio valiuta, susijusių su vietos verslais, skaičius sudaro net 41,3 proc. visų Rusijos bankuose esančių sąskaitų užsienio valiuta.

Remiantis ataskaita, verslai tokias sąskaitas vietos bankuose renkasi norėdami apsisaugoti nuo Rusijai dėl veiksmų Ukrainoje Vakarų taikomų sankcijų.

Be to, fiziniai asmenys taip pat siekia apsaugoti turimas santaupas užsienio valiuta, tačiau mieliau renkasi pinigus turėti grynaisiais, o ne palikti bankui, pabrėžia analitikai.

„Tokia situacija byloja ne tik apie nepatikėjimą valstybine valiuta, bet ir šalies bankų sistema“, – teigiama ataskaitoje.

Nuo praeitą metų rublis dolerio atžvilgiu nuvertėjo daugiau nei 40 proc. – taip nutiko dėl Vakarų Rusijai taikomų sankcijų ir atpigusios naftos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (129)