Portugalija prisijungė prie kitų ES šalių, besipriešinančių JAV pastangoms įtikinti savo sąjungininkes, kad jie turėtų neleisti Kinijos technologijų milžinei „Huawei“ dalyvauti konkursuose dėl įrangos tiekimo 5G infrastruktūrai.

Pekinas „nedvejodamas“ slapta rinks konfidencialią informaciją padedamas „Huawei“, perspėjo M. Pompeo per spaudos konferenciją su Portugalijos užsienio reikalų ministru Augusto Santosu Silva.

Pasak JAV diplomatijos vadovo, kiekviena šalis turi pati priimti sprendimą šiuo klausimu.

„Pastaruosius kelerius metus stengėmės įspėti savo draugus visame pasaulyje apie kylančius pavojus“, – sakė M. Pompeo.

A. Santosas Silva savo ruožtu patikino, jog 5G operatorių paraiškos bus vertinamos atsižvelgiant į griežtus ES ir Portugalijos reikalavimus. Šalies stambiausia bevielio ryšio bendrovė „Altice Portugal“ pernai kartu su „Huawei“ vystė 5G technologijas, ruošdamasi kitąmet įjungti naujos kartos tinklus.

Kitos ES šalys, tokios kaip Vokietija ir Jungtinė Karalystė, taip pat priešinosi Vašingtono siekiui izoliuoti „Huawei“, nors dar nepriėmė galutinio sprendimo. Budapeštas lapkritį paskelbė, kad ši kinų bendrovė dalyvaus plėtojant Vengrijos bevielio ryšio tinklus.

Tokie sprendimai paaštrina kartais įtemptus Vašingtono ir ES santykius.

A. Santoso Silvos teigimu, Lisabonas sveikina visas užsienio investicijas.

Portugalija yra viena iš mažesnių ES ir NATO narių, siekiančių pritraukti kuo daugiau užsienio investuotojų. Kinijos įmonės jau kontroliuoja reikšmingą dalį Portugalijos energetikos, bankininkystės ir draudimo sektorių.

Lisabonas ragina jo politikos Pekino atžvilgiu kritikus siūlyti alternatyvą Kinijos investicijoms.

A. Santos Silva pažymėjo, kad netrukus bus skelbiamas viešas konkursas dėl konteinerių terminalo statymo šalies didžiausiame Atlanto giliavandeniame uoste Sineso mieste. Manoma, kad Kinijos bendrovės per konkursą turėtų pateikti patrauklų siūlymą, tačiau portugalų URM vadovas išreiškė viltį, kad JAV įmonės mes joms iššūkį.

Per savo vizitą M. Pompeo taip pat susitiko už uždarų durų su Portugalijos ministru pirmininku Antonio Costa.