„Politika prasidėtų per galimą Kremliaus įtaką tai įmonei ir po to kažkokį nelojalų elgesį Lietuvai, įmonei, kuri įdarbina tiek daug darbuotojų, kuri sukuria nemažą dalį bendrojo vidaus produkto. Galima destabilizuoti šalį, jeigu, sakykim, yra tyčia žlugdoma ar taikomi kiti poveikio būdai. Čia akivaizdu, kad toks hipotetinis pavojus yra“, - BNS sakė ISM vadybos ir ekonomikos universiteto lektorius Vincentas Vobolevičius.

„Kadangi Rusijoje skirtis tarp privataus verslo ir valstybės yra realiai neegzistuojanti, tai tas pavojus yra gana realus. Bet iš kitos pusės, yra du svarbūs klausimai: ar tikrai („Achemos grupė“ - BNS) bus parduota ir jei perduos, kokia bus Lietuvos įstaigų pozicija“, - pridūrė politologas.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė penktadienį pareiškė, kad potencialus „Achemos grupės“ investuotojas turės atitikti nacionalinio saugumo kriterijus.

Iš „Achemos grupės“ valdomų įmonių tik „Achema“ įrašyta į nacionaliniam saugumui svarbių įmonių sąrašą.

„EuroChem“, Lietuvoje valdančios Kėdainių fosforo trąšų gamintoją „Lifosa“, vadovas Dmitrijus Strežnevas penktadienį lankosi Lietuvoje - pasak „Lifosos“ vadovo Jono Dastiko, jis domisi investicijų aplinka bei derina būsimas investicijas į „Lifosą“, be kita ko, susitikdamas ir su Vyriausybės atstovais.

Portalas vz.lt, remdamasis šaltiniais, rašo, kad vienas „EuroChem“ vadovo apsilankymo Vilniuje tikslų - aptarti galimybę įsigyti vieną didžiausių koncernų Lietuvoje „Achemos grupė“. Pagrindinė pastarosios akcininkė Lyda Lubienė penktadienį paneigė, kad koncernas parduodamas, o vienas potencialių pirkėjų esą yra „EuroChem“.

Buvęs koncerno generalinis direktorius ir vienos mažesnės akcininkės šeimos narys Romualdas Žadeika BNS patvirtino, kad „EuroChem“ grupės akcininkams yra pateikęs pasiūlymą, tačiau konkrečių jo detalių neįvardijo. Pasak jo, grupe domisi ir du investicijų fondai bei pirmaujanti pasaulyje azoto trąšų gamintoja Norvegijos „Yara International“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)