Europos Sąjunga (ES) įšaldė iš viso 68 mlrd. eurų Rusijos turto, kurio didžioji dalis yra Belgijoje, rodo vienas Komisijos vidaus dokumentas, kurį matė „Politico“.

Šį plačios apimties dokumentą, aprėpiantį visas Komisijos sąveikos su Ukraina sritis, gavo „Brussels Playbook“ žurnalistas Jakobas Hanke Vela. Belgijoje laikoma 50 mlrd. eurų iš 68 mlrd. eurų turto, pranešime rašo Paola Tamma. Antroje vietoje yra Liuksemburgas, kur guli 5,5 mlrd. eurų. Kartu su Italija, Vokietija, Airija, Austrija ir Prancūzija jiems tenka daugiau kaip 90 proc. visų įšaldytų lėšų.

Tačiau ES nežino, kiek iš viso Rusijos nacionalinių atsargų yra įšaldyta ES šalyse, paskelbė „Politico“. Vidaus dokumente nurodoma apytikslė suma – 33,8 mlrd. eurų, tačiau jame priduriama, kad „šiuo metu suma nustatinėjama, todėl negali būti cituojama“.

Apie tai, kad Vakarai nežino, kur tiksliai yra laikomi šimtai milijardų eurų Rusijos turto ir negali jų konfiskuoti „Delfi“ pirmasis skelbė dar gruodžio 2 dieną. Plačiau galima paskaityti čia.

EK atstovybės Lietuvoje vadovas Marius Vaščega „Delfi“ teigė, kad dar tik vyks diskusijos su ES partneriais, tad kol kas neaišku, kurį laiką ir kur įšaldytas Rusijos centrinio banko turtas galėtų būti investuojamas, ir kokią grąžą tikimasi uždirbti ir perduoti Ukrainai. Patvirtina, kad kalbama apie 300 mlrd. dolerių sumą.

Anot „Atlantic Council“ tyrėjo Charleso Lichfieldo, Ukrainai žadėti 300 mlrd. Rusijos valiutų rezervų gali būti net ne Vakaruose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją