Kratos buvo atliekamos didmenine prekyba gėlėmis užsiimančių bendrovių patalpose, vilkikuose, puspriekabėse, šių įmonių vadovų, buhalterių gyvenamosiose vietose. Kratos taip pat atliktos ir pirkėjų darbo, gyvenamosiose vietose. Kratose dalyvavo daugiau kaip 150 pareigūnų ir VMI specialistų, pranešimai apie įtarimus įteikti daugiau nei 15 asmenų.

Kaip nurodo Policijos departamentas, minėti asmenys įtariami taip organizavę įmonių veiklą, kad valstybei būtų mokami kuo mažesni mokesčiai, arba, prisidengiant nepelninga įmonių veikla, jie visai būtų nemokami. Dalis produkcijos įmonės klientams buvo parduodama be pirkimą-pardavimą patvirtinančių dokumentų.

Sulaikyti asmenys yra įtariami organizuotoje grupėje įvykdytų nusikaltimų: tai sukčiavimai, išvengiant didelės vertės turinės prievolės, apgaulingas buhalterinės apskaitos tvarkymas ir neteisėtas praturtėjimas. Preliminariais skaičiavimais, galimai neapskaitytų pinigų suma, kuri buvo naudojama šešėliniame versle ir legalizuota, gali siekti ne vieną milijoną litų.

Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijai atlikus gėlėmis prekiaujančių įmonių, atsakingų darbuotojų bei jų šeimos narių veiklos analizę ir patikrinus šių asmenų pajamas ir išlaidas už 2007 – 2011 metų laikotarpį ir šių asmenų finansines galimybes susitaupyti pinigines lėšas ankstesniais laikotarpiais, buvo nustatyta, jog šie asmenys galimai neturėjo finansinių galimybių oficialiais pajamų šaltiniais pagrįstomis lėšomis padengti visų 2007 -2011 metais turėtų savo išlaidų.

Mokesčių inspekcija skaičiuoja, kad projekto metu kontroliuotos gėlių prekybos įmonės per 2011 m. sumokėjo 3,4 mln. litų daugiau mokesčių negu 2010 m., o 2012 m. – 2,6 mln. litų daugiau mokesčių negu per 2011 m.. Iš viso 6,0 mln. Lt daugiau mokesčių. Lyginant įmonių, kurioms buvo taikytos įvairios kontrolės formos, veiklos rezultatus su likusiomis minima veikla užsiimančiomis įmonėmis, pastebėtina, kad kontroliuotų įmonių sumokėtų mokesčių padidėjimas per 2011-2012 m. laikotarpį, lyginant su 2010 m., sudaro 83,3 proc., tuo tarpu visų šios ekonominės veiklos įmonių – tik 16,7 proc.

2012 m. atliktų mokestinių patikrinimų metu papildomai apskaičiuota 2,4 mln. Lt mokesčių suma.

Ikiteisminis tyrimas atliekamas Lietuvos kriminalinės policijos biure, jo kontrolę vykdo Vilniaus apygardos prokuratūra. Už šių nusikaltimų padarymą Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimą iki 8 metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (299)