Rengia techninį projektą

Miesto centre įsikūrusi Kalvarijų turgavietė ruošiasi grandiozinei rekonstrukcijai. Per trejus metus už 25 mln. litų bus atnaujinti paviljonai, įrengta moderni stoginė ir sutvarkyta visa turgavietės infrastruktūra.

Šiuo metu ruošiamas Kalvarijų turgaus rekonstrukcijos projektas. Per artimiausius kelis mėnesius turgavietę valdanti „Kalvarijų turgaus valdymo grupė“ tikisi baigti techninio projekto rengimo etapą ir pateikti jį Vilniaus savivaldybei, kad gautų statybos leidimą.

„Pavasarį planuojame gauti statybos leidimą ir imtis realių darbų. Remdamiesi nuomos sutartimi, per trejus metus nuo statybos leidimo gavimo dienos turėsime įgyvendinti visus sumanymus“, – dienraščiui teigė „Kalvarijų turgaus valdymo grupės“ direktoriaus pavaduotoja Ingrida Talžūnienė.

Gerins miesto vaizdą

Per minėtus trejus metus turgavietėje turėtų būti sutvarkyti esami trys prekybos paviljonai. Virš tam tikrų turgavietės lauko prekybos zonų atsiras moderni stoginė, leisianti turgaus pirkėjams komfortiškai apsipirkti ir esant prastesniems orams – lyjant ar sningant.

„Esamų paviljonų griauti ar kaip nors jų perstatyti negalėsime. Jie turi specialų kultūros apsaugos statusą. Tiesiog pasistengsime, kad šie pastatai taptų turgaus puošmena ir, žinoma, maksimaliai pagerinsime sąlygas prekiautojams. Bus pakeisti inžineriniai tinklai, šildymo sistema. Be to, noriu pabrėžti, kad visa tai darome savo lėšomis. Iš viso projektui per trejus metus skirsime 25 mln. litų. O juk ir taip miestui duodame nemažai naudos, kasmet savivaldybei sumokame 1,2 mln. litų nuomos mokesčio. Per mėnesį tai daugiau nei 100 tūkst. litų“, – teigė I. Talžūnienė.

Vykdant rekonstrukciją bus atsižvelgta į turgavietės vietą mieste, jos istoriją.

„Kadangi turgus yra miesto centre, mes norime jį paversti patrauklia ir modernia apsipirkimo vieta. Todėl jau projektuodami ekonomiškai apskaičiuojame kiekvieną galimą sprendimą, siekdami įvertinti ne tik kainą, bet ir kokybę, ilgaamžiškumą, eksploatacijos sąnaudas. Pavyzdžiui, lauko stoginė: ji turi būti ne tik graži, bet ir funkcionali, kad tiek prekybininkai, tiek pirkėjai jaustųsi komfortiškai“, – dėstė I. Talžūnienė.

Pamatė neskaidrų konkursą

Dienraštis primena, kad „Kalvarijų turgaus valdymo grupė“ teisę administruoti Kalvarijų turgavietę laimėjo 2011 m. Pagal konkurso sąlygas bendrovė valdys objektą 25 metus. Per tą laiką ji įsipareigojo į objektą investuoti 25 mln. litų nuosavų lėšų.

Tiesa, turgavietės nuomos privačiai bendrovei sutartis kėlė nemažai klausimų visuomenei ir kai kuriems Vilniaus tarybos nariams. Juolab kai objektą valdė savivaldybės įmonė, visos įplaukos patekdavo į savivaldybės biudžetą. Šių būdavo nemažai – vasaros sezono metu įmokos į miesto iždą siekdavo 400 tūkst. litų.

Nors konkursu susidomėjo net 16 įmonių, tik viena jų atitiko visas sąlygas. Būtent reikalavimas, kad turgavietę nuomotis pageidaujanti bendrovė savo sąskaitoje turėtų milžinišką sumą pinigų, ir sukėlė įtarimų.

Dalis tarybos narių reikalavo atšaukti konkursą ir padidinti turgavietės nuomos kainą. Tačiau šiam projektui pasipriešino sostinės vadovas Artūras Zuokas. Galiausiai 2011 m. turgavietė buvo išnuomota „Kalvarijų turgaus valdymo grupei“.