Tai ketvirtadienį Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) atstovams, surengusiems informacinį reidą Palangoje, pasakojo vietos gyventojai.

Tušti stovi 5 kambariai

VMI darbuotojams palangiškė Milda taip pat skundėsi šiuo metu, ketvirtadienį, poilsiautojų neturinti, nors nuomai yra įrengusi net 5 kambarius.

„Šiemet oras geresnis, tad žmonių srautas didesnis, sulaukiame daugiau skambučių dėl savaitgalio. Ilgajam savaitgaliui užimti beveik visi kambariai, tačiau dar laukiame, kol būsimi nuomininkai atvyks, bet iki tol buvo liūdna. Praktiškai tuščia“, – aiškino moteris.

Jos teigimu, poilsiautojai dabar ieško erdvesnių kambarių nei anksčiau, dažniau nori ir privatumo.

„Pas mus dažniausiai atvažiuoja jaunimas arba poros. Kartais – ir vyresnio amžiaus, ir dėl darbo reikalų žmonės atvyksta. Dviviečiai kambariai labai populiarūs“, – prasitarė ji.

Vaikinų grupių vengia


Tačiau Milda pripažino kambarius nuomojanti ne visiems. Pripažino jau pasimokiusi iš ilgametės patirties.

„Jei, pavyzdžiui, vaikinukai ar jų grupė atvyksta, dažniausiai nenuomojame. Na, arba jie turi būti jau pažįstami. Vis tiek – bendri ir dušai, ir virtuvė, nenorime, kad ką padarytų, atsižvelgiame, kad kitiems klientams taip pat nebūtų blogai“, – tokį savo sprendimą aiškino ji.

Moters teigimu, taip ji elgiasi ir dėl to, kad buvo ne viena grupė vaikinų, kurie pabėgo nesumokėję, apgadino turtą. Tiesa, šiuo metu, panašu, populiarėja nauja tendencija.

„Yra buvęs atvejis, kai vienos vyresnės amžiaus moters be policijos įsikišimo nepajėgėme iškraustyti, nors už nuomą ji nebuvo sumokėjusi“, – prisiminė Milda.

Išvarė tik su policininkais

Tokius klientus pripažino turėjusi ir palangiškė Vincenta. Savo name poilsiautojams ji nuomoja du kambarius.

„Pernai policijos reikėjo. O Jėzus, užsiėmė kambarį ir neišėjo, bet ir už jį nemokėjo. Matyt, kokia nauja taktika. Piktybiškai, žinokit, varu varomi neina ir viskas. Kaip tyčia buvau ir kitiems klientams po jų išnuomojusi, atvažiavo žmonės, nėra, ką daryti. Jie irgi ėmė reikalauti, esą apgavote mus. Galiausiai iškvietėme policiją, jie ir iškraustė“, – atsiminė pensininkė.

Ji taip pat aiškino kambarius vengianti nuomoti labai jauniems klientams.

„Yra piktybiškų, bjaurių“, – pastaruosius nuomininkus apibūdino ji.

Kainos – nuo 8 iki 10 eurų

Kambarių kainos, aiškino Vincenta, priklauso nuo sezono. Joninių savaitgalį vietą dar galima rasti ir už 8-10 eurų.

„Dažniausiai žmonės net nebūna namuose, kai orai geri. Bet rūpinamės, kad jaukiai jaustųsi, tvarkinga būtų. Nesame ir patys tie, kurie šuns būdoje gyvena, kai poilsiautojų yra. Turiu tris kambarius sau, vaikams, anūkams ir proanūkiams, kad bet kada atvažiuoti galėtų“, – pasakojo moteris.

Atskirai nuomininkams jos name yra įrengta virtuvė, tualetas, dušas, kurių sutvarkyti ateina kambarinė.

Nuomoja du aukštus iš trijų

Palangiškė Marija taip pat skundėsi poilsiautojų stoka. Šiuo metu, ketvirtadienį, sakė ji, užimti 2 iš 5 kambarių. Anot verslininkės, knygelė, kurioje ji susirašo būsimų klientų kontaktus, dabar yra kone pustuštė.

„Pirmo aukšto nenuomojame, nes gyvename patys, vaikai atvažiuoja. Antrajame aukšte yra keturi kambariai, trečiajame – palėpė. Kai viską išnuomojame, kartais saviesiems ja nemokamai pasinaudoti leidžiame“, – pasakojo pensininkė.

Patalpų nuomos veiklą Marija pasakojo vykdanti su verslo liudijimu, vedanti ir žurnalą.

Pripažįsta, kad Palanga vargsta: kainos krito

„Nuomos kainos dabar gal 7-8 eurai už parą. Praėjusiais metais buvo galima sakyti, kad 10 eurų, bet dabar tokią sumą pasakius niekas toliau nebešneka. „10? Ačiū“, – ir išeina“, – skundėsi moteris.

Jos teigimu, tokiais atvejais geriau kambarius ji nuomojanti pusvelčiui nei laikanti tuščius.

„Pernai šiek tiek geriau buvo, daugiau žmonių. Šiemet nieko nėra, nežinome, kas čia pasidarė. Matyt, dėl euro. Vyresni žmonės dabar taupo kiekvieną eurą, nes neturi iš ko vėliau mokesčių mokėti, madri jaunesni išvažiavo užsidirbti į užsienį, o treti, gerai gyvenantys, atostogauti vyksta į užsienį. Todėl šiek tiek ir vargsta Palanga“, – priežasčių, kodėl sumažėjo poilsiautojų, ieškojo ji.

Šiemet poilsiautojų dar neturėjo

Klientų stygiumi skundėsi ir Kęstu prisistatęs palangiškis, nuomojantis 2 kambarius savo name. Ketvirtadienį jame buvo apsistojęs tik jo sūnus su šeima.

„Šiemet dar neturėjau poilsiautojų. Nelabai daug yra važiuojančių į tokias vietas, viešbučių daug. Nors pernai tokiu laiku buvo“, – pastebėjo jis.

Vyras VMI atstovams taip pat aiškino turintis verslo liudijimą ir visą mokesčių mokėjimo tvarką žinantis.

Augo ir užsiimančių šia veikla skaičius, ir jų pajamos

Klaipėdos AVMI duomenimis, šiuo metu verslo liudijimus „Gyvenamosios paskirties patalpų nuoma, neteikiant apgyvendinimo paslaugų“ ir „Apgyvendinimo paslaugų (nakvynės ir pusryčių paslaugos) teikimas“ Palangos ir Neringos m. yra įsigiję apie 1100 gyventojų. 2015 m. apgyvendinimo paslaugas pajūrio kurortuose teikė 2662 gyventojai (tarp jų ir įsigiję verslo liudijimus).

Gyventojų, įregistravusių individualią apgyvendinimo veiklą, skaičius augo apie 5 proc., o deklaruotos iš apgyvendinimo veiklos gautos pajamos –16 proc.

VMI primena, kad aktualią informaciją VMI administruojamų mokesčių klausimais, seminarų dalijamąją medžiagą, paaiškinimus ir komentarus savarankiškai galima rasti VMI interneto svetainėje www.vmi.lt, informacija pateikiama ir anglų klaba. Konsultuotis mokesčių mokėjimo klausimais galima paskambinus Mokesčių informacijos centro (MIC) telefonu 1882 (+370 5 255 3190 skambinant iš užsienio) arba pateikus rašytinį paklausimą VMI interneto svetainėje. Konsultacijos, teikiamos telefonu, įrašomos ir yra lygiavertės rašytinėms.

O turint informacijos apie nuomojamą būstą, kai galimai nedeklaruojamos gautos pajamos, apie tai galima pranešti VMI pasitikėjimo telefonu 1882 ar programėle išmaniesiems „Pranešk“.

Norite pasidalyti savo įspūdžiais iš vietų, kuriose teko atostogauti Jums? Nusivylėte poilsiu, nustebino suteiktų paslaugų kokybė? O gal norite pasidžiaugti pigiomis savo atostogomis? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (177)