Feisbuke pradėjo plisti įrašai, kuriuose saugumo sumetimais netikras anketas susikūrę asmenys skelbiasi parduodantys alkoholinius gėrimus po įstatymų nustatyto leistino pardavimo laiko.

DELFI nusprendė atlikti eksperimentą ir išsiaiškinti kaip, už kiek ir kokiomis sąlygomis galima nusipirkti alkoholio po leistino pardavimo laiko.

Feisbuko grupėje „Kauniečiai“, kurioje Kauno miesto gyventojai dalinasi įvairiomis naujienomis, „Tomas As Esu“ pasivadinęs pogrindžio prekeivis skelbiasi parduodantis alkoholį jo pritrūkusiems ar nespėjusiems laiku nusipirkti .

„Jei pritrūkot ar nespėjot nusipirkti, galit rašyti. Didelis pasirinkimas. Visada, jei reikia, atvešiu. Rašykit į PM (asmenine žinute – aut.) ir viską susitarsim. Kaunas ir galbūt aplink“, – rašoma įraše.

Prie įrašo pridėta nuotrauka, kurioje matyti gaivieji gėrimai, šešios dėžės alaus bei didelė įvairovė stipriųjų alkoholinių gėrimų – degtinė, brendis, viskis, šampanas.

Skelbimas

DELFI eksperimentas prasideda: šeštadienio vakarą, apie 23 val. žurnalistas Kaune feisbuku susisiekia su minėtu asmeniu. „Sveikas, ar gali pagelbėti su alkoholiu“? Vos po keliolikos sekundžių sulaukia teigiamo atsakymo. Žurnalistas prašo 6 alaus butelių, tačiau prekeivis atkerta, kad alų atveža tik nuo 10 vienetų. Paklausus kiek kainos „užsakymas“, pilietis atrašo, kad vieno 0,5 tūrio butelio kaina – 1,8 Eur.

Su nelegaliu prekeiviu sutariama susitikti prie vieno iš Kauno rajono darbo valandas jau baigusio prekybos centro. Pasiteiravus, kokio automobilio tikėtis, pilietis parašo automobilio modelį, kuriuo dažniausiai dirba vienos pavežimo paslaugas teikiančios įmonės darbuotojai. Pagal įstatymą, taksi ar pavėžėjimo paslaugas teikiantis vairuotojas net negali automobilyje turėti svaigalų, ką jau kalbėti apie jų prekybą.

Atvykus kiek anksčiau nei sutarta, automobilių stovėjimo aikštelėje laukiama perpardavinėtojo. Netrukus jis atvyksta, iš automobilio išlipa 25-30 m. vyras, kuris iškart paspaudžia ranką ir pradeda atsiprašinėti, kad neturi maišelio, į kurį galėtų sukrauti alaus butelius, nes skuba pas žmogų. Atsakius, kad tai jokia problema, žurnalistas paprašo butelius sukrauti į jo automobilio bagažinę.

Prekeivis parduoda alkoholį

Automobilio viduje matosi pavežimo paslaugoms naudojama įranga. Vyrui greitai sunešus butelius dar kartą pasiteiraujama kiek šį „paslauga“ kainuos. „10 eurų ir 80 centų“, – įvardija jis.

Susimokėjus, žurnalistas atsargiai pasiteirauja vyriškio, kaip jam sekasi tokio tipo „versliukas“, o šis labai noriai atskleidžia savo verslo paslaptis.

„Dabar, matai, vasara, žmonės išvažinėja, tai nelabai yra prekybos, bet va žiemą būna gerai, daug perka. Alkoholį vežuosi iš lenkų, tai tikrai „eina dasidurti“, – apie nusikalstamą veiklą pasakoja vyriškis.

Pasiteiravus, kiek kainuoja kiti, jo paskelbtoje nuotraukoje matomi alkoholiniai gėrimai, vyras išvardija kainas.

„Už „nol siemka“ (0,7 l tūrio butelis – aut.) brendžio, viskio po 25 eurus, litras „baltos“ – 20 eurų, šampanas ir panašiai“, – kainyną vardija vairuotojas.

„Gerai, turiu lėkti, žmogus laukia“, – apie užsakymą prisimena vyras bei priduria, kad jei reikės, visada kreiptis pas jį.

Bandymas pavyko. Užteko vos keliolikos minučių, kad po 20 val. DELFI žurnalisto mašinos bagažinėje atsidurtų šeši alaus buteliai. Tačiau vienas atvejis, tai dar neįrodymas, kad Kaune taip laisvai galima įsigyti alkoholio, todėl nelegalių prekeivių paieškos tęsiamos.

Dar vienoje feisbuko grupėje „Kur stovi policija Kaune“, kurioje Laikinosios sostinės gyventojai dalinasi pranešimais, kuriose vietose patruliuoja policijos pareigūnai ir fiksuoja eismo įvykius, surandamas asmuo, prisistatantis Audriumi Vytenu. Vyras dalinasi nuotrauka, kurioje matyti penki skirtingos rūšies alkoholiniai gėrimai su prierašu „Kaunas On. Privežu“.

Skelbimas

Įrašas paskelbtas 14 minučių prieš 20 valandą.

Žurnalistas su prekeiviu susisiekia apie vidurnaktį. Istorija kartojasi: vos po kelių sekundžių vyras atrašo, kad pagelbėti tikrai gali bei paklausia kas konkrečiai domina, tik perspėja, kad beveik viską jau išpardavė.

Prekeivio paprašoma 10 butelių alaus. Pas šį „pardavėją“ tūris, kaina ir alaus rūšis skiriasi – pinta (0,568 l ) skardinė kainuoja 2 eurus – dvigubai daugiau nei prekybos centre.

Sutariama vieta, kurioje įvyks susitikimas – retai naudojama automobilių stovėjimo aikštelė. Nelegalaus alkoholio tiekėjo tenka palaukti apie 10 minučių.

Panašaus kaip ir ankstesnio perpardavinėtojo amžiaus vyriškis atvyksta su mergina. Šį kartą vairuotojas nedaugžodžiauja: neišlipęs iš automobilio paima pinigus ir paduoda maišą su alaus skardinėmis.

Nespėjus paklausti apie jo vykdomą veiklą, vyras tepasako jau girdėtą frazę – „Jei kada dar reikės, parašyk“ bei paspaudęs akseleratoriaus pedalą nulekia dideliu greičiu.

Du iš dviejų. Greita, patogu, deja, nelegalu. Dabar tikrai galima daryti išvadą, kad Kaune įsigyti alkoholio, po leistino pardavimo laiko, nėra ypatingai sunku. Kol valstybė ir toliau kariauja su alkoholio vartojimu bei ruošia naujus planus, niekieno netrukdomi naktinėse miestų gatvėse darbuojasi šešėliniai svaigiųjų gėrimų prekeiviai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (791)