„Lietuvoje patirti įspūdžiai yra labai teigiami, aš dabar - kaip Baltijos šalių evangelistas. Sakau žmonėms: jūs turite nuvykti į Lietuvą. Man labai patiko tai, ką pamačiau apsilankęs, be to, su manimi labai gražiai elgėsi“, - įspūdžiais dalijosi tik pavarde Rives prisistatantis moderatorius.

Pernai Rives Lietuvoje lankėsi pirmą kartą, čia jis atvyko šiek tiek anksčiau, norėdamas pasiruošti „Forum One“ konferencijai, pasižvalgyti po šalį ir rasti būdų, kaip sudominti mūsų šalies klausytojus.

- Kuo Lietuvos auditorija išskiria, palyginti su kitų valstybių klausytojais?

- Pastebėjau, kad daug susirinkusiųjų buvo pakankamai jauni ir aktyviai dalyvaudavo diskusijose, per programėlę užduodavo klausimų, norėdavo pabendrauti prieš ir po pranešimų – susidarė įspūdis, kad žmonės yra alkani patyrimo.

Tiesa, keista, kad klausytojai šiek tiek vėluodavo susirinkti pagal darbotvarkę, nežinau, ar tai būdinga Lietuvai. Neįprasta buvo dirbti su vertimu: papokštavus, tie, kurie laisvai kalba angliškai, nusijuokdavo, dar po 10 sekundžių juokas nuskambėjo vėl, mat pokštą išvertė į kitas kalbas. Tai ir žavinga, ir keista, nes būdamas kalbėtoju imi tikėtis antros juoko bangos ir tik tada imi tęsti.

- Diskutuojama, kokia yra konferencijų vertė, kai beveik viskas pasiekiama internetu. Kokia jūsų nuomonė?

- Nepaisant to, kad kurios konferencijos yra yra labai aukšto lygmens, pranešėjų kalbos nėra įvardijamos kaip geriausia patirtis per renginį. Dažniausiai žmonės didžiausią vertę priskiria su kitais žmonėmis užmegztam ryšiui. Nemėgstu renginių, kuriuose kalbėtojas užlipa ant scenos, pakalba, vėliau ima ir išvyksta. Gerokai geriau, kai kalbėtojas gali pabendrauti su auditorija ir neformaliai, pavyzdžiui, fojė.

- Kuo patirtis auditorijoje yra svarbi?

Johnas G. Rivesas
- Esu gyvai kalbantis pranešėjas ir nemėgstu matyti savo įrašytų pranešimų net kai jie naudojami patirčiai iliustruoti. Daug kas yra pasiekiama internetu, bet tai nepakeis tikros patirties. Žinoma, internetas suteikia daug galimybių, pavyzdžiui, pažįstu šeimą, kuri sekmadieniais organizuoja pusryčius su senele: jie įsikūrę Kalifornijoje, o ji – Indijoje. Tai patogu, kai negalite keliauti. Tačiau nėra jokio pakaitalo rankos paspaudimui ar drauge praleistam laikui ir aš stengiuosi dirbti su šiomis patirtimis. Žinau, kad bendraujant gyvai visada yra galimybių užmegzti ryšį.

Pavyzdžiui, forumo metu pakalbindavau žmones, ar jie norėtų pakilti į kosmosą, jei taip, kviesdavau užlipti ant scenos ir pasakyti tai serui Richardui Bransonui. Žmonės, atvykę į konferenciją po 30 minučių jau stovėdavo ant scenos prieš 4 tūkst. klausytojų. Manau, tai ne tik smagu, bet ir svarbu patirti.

- Ar žmonės jūsų prašo patarimų, kaip kalbėti viešai?

- Vis dažniau sulaukiu klausimų dėl viešo kalbėjimo, nes žmonės dažniau kalba viešai ir nori išgarsėti naudodami internetą. Tačiau vien buvimo internete nepakanka, reikia prisistatyti ir gyvai. Pastebėjau, kad jei prieš 10 metų klausdavo, kaip man pavyksta vienaip ar kitaip surimuoti žodžius, dabar jaunuoliai klausia, ar naudoju „Keynote“, ar „PowerPoint“ bei kitų techninių dalykų.

- Kokius patarimus pirmiausiai duodate norintiems kalbėti įtikinamiau?

- Tai priklauso nuo klausiančiojo kalbėtojo lygio, bet paprastai visiems reikia bendrinių patarimų, pavyzdžiui: užmegzti akių kontaktą, jeigu esate priešais kamerą, žiūrėti į kamerą, daugiau šypsotis. Duodu ir daugiau specifinių patarimų, pavyzdžiui, jei bendraujate gyvai, turite į savo pranešimą įtraukti auditoriją, kalbėti aistringai ir leisti žmonėms pajusti ryšį. Aistringas kalbėjimas visada yra efektyvus, nes svarbiausia prisiminti, kad kalbėjimas visada yra skirtas auditorijai.

Jeigu jau priimate pasiūlymą kalbėti auditorijai, nesvarbu, ar jums už tai moka, kad kalbėsite dykai, ar auditorija yra pradinukai, ar seneliai, visada reikia orientuotis į jų poreikius. Kitu atveju jūsų kalba nieko nesudomins. Net jei esate geriausias savo srities specialistas, bet jūsų kalba neįdomi, niekam naudos iš jos nebus.

- Kaip pasiruošėte kalbai Lietuvoje?

- Būtent dėl to, kad nežinojau, kaip kalbėti su Lietuvos žmonėmis, į šalį atvykau anksčiau. Iki tol neturėjau aiškaus įvaizdžio apie valstybę, ji tiesiog atrodė pilka posovietinė erdvė, tarsi įsivaizduojama šalis.

Atvykęs pasikalbėjau su renginio savanoriais, kurių dauguma buvo 19-20 m., ir man tapo aišku, kad žmonės Lietuvoje laisvai kalba angliškai, o čia - šauni valstybė, kurios gyventojai orientuojasi į ateitį. Nenustebčiau, jei Lietuvos augimas artimiausiais metais virs ekonomine gerove, kaip tai įvyko Airijoje.

- Ką patartumėte į Lietuvą vykstantiems jūsų draugams?

- Pirmiausia, verta susirasti draugų lietuvių, nes man padėjo fantastiški gidai, o antra, darykite tai, kas jums patinka, nes keliauti Lietuvoje paprasta ir lengva, nėra dėl ko stresuoti. Viešėdamas Lietuvoje aplankiau Kauną, Vilnių ir traukiniu nuvykau į Lenkiją – tai buvo paprasta. Visko, ko gali prireikti, Lietuvoje yra.

Ačiū jums už pokalbį.

„Forum One“ – didžiausia verslo ir lyderystės konferencija Vidurio Europoje, kurioje įžvalgomis dalijasi pasaulinio lygio verslo lyderiai, vizionieriai, pokyčių provokatoriai. Šiemet forumas pranešėjų klausia: kaip būti nepakeičiamu šiandienos permainingame versle? Diskusijos priešakyje – vienas žymiausių skaitmeninio amžiaus verslo vizionierių Sethas Godinas, „Žydrųjų vandenų strategijos" bendraautorius Gaboras Burtas, „Harley Davidson" legendos kūrėjas Kenas Schmidtas, „Skype“ kūrėjas Jaanis Tallinas ir dar daug kitų profesionalų, pripažįstamų numeris vienas. „Forum One“ vyks spalio 23-25 d. Vilniuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)