Kaip rašo dienraštis „Lietuvos žinios“, spėjama, kad gavybos apimtys sudarys per 100 tonų.

Toks sumanymas vertinamas labi prieštaringai. Nuogąstaujama, kad Baltijos auksu vadinamą mineralą rizikuotume tiesiog prarasti, mat jį masiškai didžiulėmis kainomis supirktų kinai.

Specialistams kyla klausimas, ar Lietuva, ėmusi eksploatuoti savo palyginti menkus gintaro telkinius, tebegalėtų vadintis gintaro šalimi.

Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas tiesiai šviesiai pareiškė, kad pradėti eksploatuoti savo klodus reikia dėl užsidariusios gintaro žaliavos rinkos šalia esančioje Rusijoje.

Vieną didžiausių gintaro apdirbimo cechų Lietuvoje turinčios UAB "Pajūrio gintaras" vadovai „Lietuvos žinioms“ patvirtino, kad rusai išties nebeparduoda gintaro Lietuvai.

Primename, kad gintaras šalyje buvo išgaunamas tik praėjusio šimtmečio pradžioje. Dabar į Valstybinę geologinės informacijos sistemos duomenų bazę yra įrašytas preliminariai išžvalgytas Juodkrantės gintaro telkinys ir trys perspektyvūs gintaro išplitimo plotai Kuršių marių priekrantėje. 1992–1994 metais atlikti tyrimai patvirtino, kad Kuršių mariose yra galimybių išgauti gintarą.

Preliminariai išžvalgytame Juodkrantės telkinyje gintaro ištekliai sudaro 112 tonų.

Kaip numato Žemės gelmių įstatymas, gintaras priskiriamas vertingiesiems mineralams, kuriems naudoti leidimas gali būti išduotas tik konkurso būdu pagal Naudingųjų iškasenų ir žemės gelmių ertmių naudojimo konkurso nuostatus.