Atliks auditą

Po susitikimo organizuotoje spaudos konferencijoje Prezidento patarėjas Jaroslavas Neverovičius sakė, kad susitikimo metu tik dar kartą buvo įsitikinta, jog Alytaus, Klaipėdos ar Utenos atvejais galima matyti, kad aplinkos apsaugos sistema neveikia.

„Nėra nei valios, nei vizijos Aplinkos apsaugos departamento, kad tvarkytųsi su tais iššūkiais. Aplinkos apsaugos sistema saugo pažeidėjus, bet ne gamtą.

Reikalinga prevencija, reikalinga rizikų valdymo sistema. Kalbėjome, kaip tuos tikslus reikėtų pasiekti. Artimiausias privalomas darbas – padaryti visos sistemos auditą, kurio rezultate turėtume sąrašą objektų, kurie kelia rizikas, galėtume aiškiai matyti su kokiais projektais dirba Aplinkos apsaugos departamentas“, – sakė jis.

Nušalins asmenis

Antradienį susitikime 14 val. turėjo pasirodyti ir aplinkos ministras Kęstutis Mažeika, tačiau jis priešpiet pranešė, kad į susitikimą Prezidentūroje vėluos beveik valandą, tačiau į susitikimą vėlavo ir patikslinęs laiką.

Kęstutis Mažeika

Seimas antradienį sprendė dėl sumažintos Seimo rinkimų kartelės, kurio balsavimas sutapo susitikimo su G. Nausėda laiku, o pats valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis portalui lrytas.lt pripažino, kad ministrui rekomendavo pirmiausia balsuoti Seime, o tik vėliau vykti į susitikimą Prezidentūroje.

Po balsavimo Seimui nepavykus atmesti Prezidento veto, į susitikimą K. Mažeika vėlavo 1,5 val., o jame užtruko vos kelioliką minučių.

Visgi ministras po susitikimo sakė, kad bus imtasi rimtų priemonių situacijos dėl keliamos žalos pakeitimui.

„Nors ir pavėluotai, bet konstruktyviai pabendravome su Prezidentu ir kolegomis. Aptarėme situaciją dėl aplinkosaugos ir tai, kad iki šių metų aplinkosaugos sistema buvo kuriama tokia, kad būtų įrankiu tiems, kam apsimoka teršti.

Pirminis planas – nušalinti asmenis, kurie kelia bet kokius įtarimus, bet kuriame iš atvejų, tiek Alytaus, tiek Klaipėdos, tiek kitur, kur yra įtarimai, kad vienas ar kitas specialistas piktnaudžiauja tarnyba ir tuos atvejus ištirti“, – sakė jis ir patikslino, kad kalbama apie tris konkrečius asmenis.

Fiksuoti pažeidimai

DELFI primena, kad pastaruoju metu fiksuotas ne vienas įvykis, susijęs su aplinkos tarša.

Lietuvos teisėsauga po atliktos operacijos praėjusią savaitę paviešino nustačiusi, kad įmonei „Grigeo Klaipėda“ priklausančiame gamybiniame objekte susidarančios nuotekos nepatenka į valymo įrenginius, o išteka beveik nevalytos tiesiai į nuotekų vamzdžius, kuriais pasiekia Kuršių marias. Kaip buvo skelbiama, aplinkai padaryta žala gali siekti ne vieną milijoną eurų.

Prokurorai teigė, kad gamtai padaryta žala yra tyčinė, siekiant išvengti mokesčių ir kitų turtinių nuostolių. Apie tai daugiau galite skaityti čia.

Nemažai klausimų sukėlė ir 2019-ųjų spalį Alytaus padangų perdirbimo gamykloje „Ekologistika“ kilęs gaisras. Kaip skelbė BNS, įtarimai pareikšti penkiems asmenims, tarp jų – dviem aplinkosaugininkėms dėl netinkamo pareigų atlikimo. Apie tai daugiau galite skaityti čia.

Praėjusią savaitę taip pat buvo skelbiama ir apie netinkamai Utenos rajone Dičiūnų kaime laikytas pavojingas chemines atliekas. Jos, kaip buvo teigiama, rastos G. Nausėdos iniciatyva. Apie tai galite skaityti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)