„JAV ir Jungtinės Karalystės augimas jau pasiekė prieškrizinį lygį, kaip ir Lietuvos, tačiau euro zonos – ne“, - pastebi ekonomistas.

Nors, pasak jo, Lietuva atrodo geriau nei euro zonos vidurkis, dėl to susiformuoja daug grėsmių: gali silpnėti euras ir tai didins pagundą išlaidauti.

„Gali kilti noras didinti šalies biudžeto deficitą, kas vėliau gali tapti akmeniu po kaklu“, - komentuodamas grėsmę Lietuvai sakė jis.

Ž. Mauricas primena, kad jau dabar pasitikėjimas probleminėmis vadintomis euro zonos valstybėmis - Portugalija, Graikija, Italija, Ispanija – pasitikima daugiau nei Lietuva. To priežastis paprasta: šios valstybės jau ėmėsi būtinų darbo rinkos ir kitų reformų.

„Potencialus investuotojas nežiūrės tik į Lietuvą, bet pasižiūrės ir į Pietų Europos valstybes. Nereikia užmigti ant laurų“, - kalbėjo Ž. Mauricas.

Ekonomistas dėsto, jog nors Lietuvos BVP vienam žmogui jau viršijo senbuvių Portugalijos ir Graikijos BVP vienam žmogui, jei situacija pasikeistų, Lietuvai pasivyti ir aplenkti Pietų Europos valstybes bus sunku.

Gali Lietuvą paversti periferija

Be to, jis primena, kad besitęsiantis ekonominis karas tarp Rusijos ir ES gali suduoti smūgį Lietuvos, kaip tranzitinės šalies, statusui bei paversti Lietuvą periferine ES valstybe.

„Euro zonoje stiprėjanti priešprieša „nereikalingas kančias“ sukeliančiai taupymo politikai bei Europos Centinio Banko (ECB) ketinimai vykdyti „pinigų spausdinimo“ politiką gali sumenkinti Lietuvoje sėkmingai vykdyto „diržų veržimosi“ pasiekimus“, - mano Ž. Mauricas.

Iššūkiais išlieka ir tai, kad Lietuvai nepavyksta persverti tarptautinės migracijos balanso savo naudai, sunkiai sekasi kovoti su šešėline ekonomika ir subalansuoti „Sodros“ biudžetą.

„Nordea“ prognozuoja, kad šiemet Lietuvos BVP augs 3,3 proc., kitąmet – 2,5 proc. Bankas šių metų kovą kitus metus matė optimistiškiau, prognozuotas 3,2 proc. BVP augimas.

Numatoma, kad nedarbas kitąmet taip pat išliks gana didelis ir sieks 10,8 proc., kai kovą progozuotas 9,8 proc. nedarbo rodiklis 2014-iems. Mažėja ir infliacijos tempas, dėl to vertėtų nerimauti, atkreipia dėmesį Ž. Mauricas - Estijoje defliacija jau buvo užfiksuota šių metų liepą.

Tapkite DELFI draugais „Facebook“ ir pirmieji sužinokite svarbiausius Lietuvos ir pasaulio įvykius!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (145)