Prieigą prie asmeninių duomenų nekilnojamojo turto registre be pačių turto savininkų ir jų atstovų galės gauti tik kompetentingos valstybinės institucijos, tačiau ši informacija taps neprieinama aktyvistams, mėginantiems atskleisti valstybės tarnautojų pajamas.

Kaip informuoja RBK, šį FST pasiūlytą įstatymo projektą spalio 5 d. patvirtino vyriausybinė įstatymų projektų komisija. Dabar šis dokumentas bus svarstomas vyriausybės posėdyje, o vėliau jis atsidurs Dūmoje, rašo newsru.com.

Šiuo metu prieiga prie duomenų iš Bendrojo valstybinio nekilnojamojo turto registro ir informacijos apie sandorius yra atvira, t.y. šią informaciją gali gauti bet kuris asmuo. Išimtis – tai duomenys apie dokumentus, įrodančius nekilnojamojo turto nuosavybės teises, apibendrinti duomenys apie konkrečių asmenų nekilnojamojo turto objektų nuosavybės teises ir duomenys dėl šių teisių turėtojo pripažinimo neveiksniu arba iš dalies veiksniu.

Šių metų liepos mėn. paaiškėjo, kad FST rengia įstatymo projektą, kuris panaikins viešą prieigą prie šių duomenų, įskaitant ir asmeninius nekilnojamojo turto savininkų duomenis.

Šio įstatymo projekto autoriai teigia nerimaujantys, kad išrašų iš Bendrojo valstybinio nekilnojamojo turto registro išdavimas turi užtikrinti juridinį nekilnojamojo turto sandorių skaidrumą, nes vis dažniau užklausos tikslu tampa ne nekilnojamojo turto objektas, o asmeniniai turto savininko duomenys. FST neabejoja, kad ateityje ši informacija gali būti naudojama nusikalstamais arba kompromituojamaisiais tikslais.

Derėtų paminėti, kad šios iniciatyvos imtasi prieš pat pasirodant leidinyje „Novaja gazeta“ publikacijai apie tyrimą, kaip FST generolai, tarp kurių ir dabartinis šios tarnybos vadovas Aleksandras Bortnikovas, susikrovė milijonus JAV dolerių iš buvusio vaikų darželio prabangiame Rubliovkos rajone žemės pardavimo sandorio.

Anksčiau šiais metais „Novaja gazeta“ publikavo tyrimą dėl nedeklaruoto elitinio „antro žmogaus FST“ buto, informacija apie kurį buvo aptikta patikrinus Bendrojo valstybinio nekilnojamojo turto registro numerį dokumentuose.

Kovos su korupcija fondo direktorius Romanas Rubanovas jau anksčiau buvo pasidalinęs įtarimais, kad ši FST pareigūnų iniciatyva gali būti susijusi su paskelbta informacija dėl buvusiam FST vadovui Nikolajui Patruševui priklausančio nekilnojamojo turto, kurio vertė siekia apie 1,1 mlrd. rublių (daugiau nei 15 mln. eurų).

RBK praneša, kad šio įstatymo priėmimas domina toli gražu ne tik FST vadovybę. Jei šis įstatymas būtų priimtas anksčiau, turbūt nebūtų garsiųjų opozicionieriaus Aleksejaus Navalano fondo tyrimų dėl Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovo spaudai Dmitrijaus Peskovo žmonai priklausančio namo, Vladimiro Jakunino kailinių saugyklos ir Viačeslavo Volodino vilos.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka savo ruožtu neseniai pasirašė įstatymą, suteikiantį teisę šios šalies piliečiams gauti duomenis apie valdininkams priklausantį turtą.

D. Peskovas: Kremlius nieko apie tai nežino

D. Peskovas teigia, kad Kremlius nėra gavęs jokios informacijos dėl iniciatyvos įslaptinti duomenis dėl nekilnojamojo turto nuosavybės teisių, praneša naujienų agentūra „RIA Novosti“.

„Nieko apie tai nežinau, pirmą kartą girdžiu, nieko negaliu jums atsakyti“, - žurnalistams į prašymą pakomentuoti šį siūlymą atsakė D. Peskovas.

„Kai bus gauta tiksli informacija, tada bus galima reaguoti“, - pridūrė jis.

D. Peskovo namas, navalny.com nuotr.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (253)