Centrinis bankas skelbia apie planą, padėsiantį paskatinti šalies ekonomikos augimą. Jame numatytas sprendimas supirkti 60 mlrd. svarų (71,51 mlrd. Eur) šalies vyriausybinių obligacijų ir 10 mlrd. svarų (11,92 mlrd. Eur) korporacinių obligacijų.

Didžiosios Britanijos centrinis bankas taip pat paskelbė apie skaudžiausią augimo prognozių peržiūrą nuo pat 1983 metų, kai jos tik imtos rengti. Ekonomikos augimas 2017 metais nuo 2,3 proc. (tokio augimo tikėtasi gegužę) sumažintas iki 0,8 proc.

Sprendimas 0,25 proc. mažinti bazinę palūkanų normą priimtas vienbalsiai visų devynių Monetarinės politikos komiteto (MPC) narių. Tai pirmasis palūkanų normos pokytis nuo 2009 metų kovo.

Sprendimui 60 mlrd. svarų skubiai padidinti pinigų masę rinkoje pasirodė tinkamas šešiems komiteto nariams. Kristin Forbes, Ianas McCafferty ir Martinas Weale nusprendė, jog verčiau būtų palaukti išsamesnių duomenų, o ne kliautis apklausomis.

Korporacinių obligacijų pirkimo schemai nepritarė vienas komiteto narys – Kristin Forbes.

Nauja finansavimo schema

Didžiosios Britanijos centrinis bankas priemonių, kaip skatinti šalies ekonomiką, kuriai po „Brexit“ balsavimo birželį buvo suduotas nemenkas smūgis, rinkinyje pristato ir naują Terminuoto finansavimo schemą (angl. Term Funding Scheme).

Remiantis šia schema, bankams bus skolinama palūkanomis, artimomis naujajai 0,25 proc. bazinei palūkanų normai. Tokiu būdu bus stengiamasi pasirūpinti, kad mažesnės palūkanų normos pasiektų ir verslus bei namų ūkius.

Liūdnesnė prognozė

Didžiosios Britanijos centrinis bankas perspėja, kad „antrąjį 2016 metų pusmetį BVP augimas bus itin menkas“, nors 2016 metų ekonomikos augimo prognozė ir liko nepakeista – 2 proc. Taip nutiko pirmąjį pusmetį sulaukus didesnio nei tikėtasi augimo.

Prognozė 2018 metams nuo 2,3 proc. sumažinta iki 1,8 proc. Be to, centrinis bankas persėja, kad 2017 metais nedarbas šalyje pasieks 5,4 proc., o 2018 metais – 5,6 proc.

Monetarinės politikos komiteto (MPC) posėdis buvo paskutinis prieš pereinant prie naujos tvarkos – 8 posėdžių per metus.

Tai reiškia, kad kitas posėdis nevyks iki pat lapkričio 3 dienos. Nepaisant to, esant poreikiui, paliekama neeilinio posėdžio galimybė.

Daugumos MPC narių teigimu, ateinančiais mėnesiais ekonomikos rodikliais atitinkant prognozuotuosius, jie pritartų dar vienam bazinės palūkanų normos mažinimui iki metų galo. Pabrėžiama, kad „palūkanų norma galėtų priartėti, tačiau nepasiekti nulio“.

Kova su recesija

Prieš referendumą pasigirdo perspėjimų, jog, nusprendus pasitraukti iš Europos Sąjungos, recesijos išvengti nepavyks.

Didžiosios Britanijos centrinio banko parengtoje ketvirčio infliacijos ataskaitoje recesija dar nenumatoma, tačiau svarbu tai, kad joje jau atsižvelgta į ekonomikos skatinimo priemones ir galima jų poveikį.

Net ir tokių priemonių sėkmės atveju Didžiosios Britanijos centrinis bankas ir toliau prognozuoja menką antrojo pusmečio ekonomikos augimą.

Tai reiškia, jog, centriniam bankui nesiėmus veiksmų, įmanomas recesijos scenarijus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)