Šalia Pionerskio miesto, esančio Kaliningrado srityje, nepabūgę šalčio vietiniai iš tamsios jūros dumblių masės rinko bangų į krantą išmestus gintaro gabalėlius, rašo week.co.uk.

„Nuo aušros iki sutemų miesto gyventojai ir turistai iš dumblių rankiojo mažus ir vidutinio dydžio gintaro gabalėlius“, - pasakojo vietos gyventojas. „Net apie skausmus ir amžių pamiršę pensininkai kaip vaikai pagaliais kapstė smėlį lyg smėlio dėžėje žaidžiantys vaikai“, - patikino jis.

Gintaras – vertingas juvelyrinių dirbinių ir parfumerijos gamybai naudojamas mineralas. Nors gintaro Baltijos jūros pakrantėje šalia Pionerskio randama dažnai, jo niekada dar nėra buvę tiek daug. Gintaro klodai glūdi jūros dugne, o į krantą juos išmeta galingos bangos.

Daugiau nei 90 proc. pasaulio gintaro klodų glūdi Rusijos Kaliningrado srities teritorijoje tarp Lenkijos ir Lietuvos. Šie klodai susiformavo prieš 50 milijonų metų.

Gintaras – reikšmingas šios Rusijos dalies gyventojų pajamų šaltinis. 2014 m. Kaliningrado gintaro gamykloje apdirbta daugiau nei 250 tonų gintaro.

Audros į krantą išmestas gintaras tapo puikia dovana Kalėdas šventusiems šio regiono gyventojams, dėl vis didėjančių ekonominių sunkumų išgyvenantiems ne pačius geriausius laikus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)