Anglijos centrinio banko Monetarinės politikos komiteto (MPK) narys, anksčiau pasisakęs prieš palūkanų normų didinimą, dabar pareiškė, kad „akimirka artėja“, kai palūkanų normas gali tekti kelti. Savo komentaru jis pakurstė spėliojimus, kad šalies centrinis bankas gali jau artimiausiais mėnesiais padidinti palūkanų normas.

G. Vlygė, kuris buvo pirmasis Banko valdybos narys, balsavęs už palūkanų normų mažinimą po „Brexit“ referendumo, pareiškė, kad pastaruoju metu daugėja įrodymų, jog Jungtinės Karalystės ekonomikos augimas spartėja.

Šią savaitę Anglijos centrinis bankas nusprendė palikti galioti rekordiškai žemą bazinę palūkanų normą ir išsaugoti pagrindinius pinigų politikos parametrus.

Banko pinigų politikos komiteto nariai rezultatu 7-2 balsavo už 0,25 proc. bazinės palūkanų normos, nustatytos po „Brexit“ balsavimo praėjusiais metais, išsaugojimą. Be to, bankas paliko galioti dabartines aktyvų pirkimo apimtis (435 mlrd. svarų). Toks reguliuotojo sprendimas visiškai sutapo su analitikų prognozėmis.

Svaras sterlingų JAV dolerio atžvilgiu pakilo daugiau nei 1 proc. ir pasiekė 1,3610 JAV dolerio, aukščiausią lygį nuo praėjusių metų birželio 24 dienos, po britų referendumo dėl „Brexit.

Svaras taip pat pabrango ir euro atžvilgiu - jo vertė pakilo daugiau nei vienu procentu ir perkopė 1,13 euro ribą.

Analitikai prognozuoja, kad Bankas gali jau lapkritį padidinti palūkanų normas iki 0,5 proc. lygio, fiksuoto prieš britų referendumą dėl narystės ES.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)