„Tokia nuotrauka su pasibaisėjimu dalijasi Kinijos lietuviai. Labai norėčiau iš „Norfos“ savininkų sužinoti, kodėl jie drįsta pardavinėti tokiomis kainomis“ – piktinosi I. Marčiulionytė.

Ji pabrėžė, kad diplomatai, dirbantys Kinijoje, labai gerai žino šių priemonių kainas ir su mokesčiais, ir su pristatymu. Visiškai neseniai I. Marčiulionytė intensyviai dirbo siekdama užtikrinti apsaugos priemonių Lietuvos medikams pirkimą bei pristatymą į Lietuvą.

„Visgi manau, kad tokios prekės nelaimės metu jokiu būdu negali būti pasipelnymo šaltiniu“, – akcentavo žinovė.

Pasiūlė padėti pristatyti

„Delfi“ susisiekė su prekybos tinklo „Norfa“ atstovu spaudai Dariumi Ryliškiu. Šis, išgirdęs apie ambasadorės išsakytus priekaištus, pasiteiravo, ar I. Marčiulionytė nenorėtų padėti pristatyti į Lietuvą kaukių.

„Gal galite padėti pristatyti į Lietuvą pigiau ir greičiau nei mes? Ar galite organizuoti pirkimą pigiau nei mes padarėme? Aš ir mano kolegos taip pavargome su šių prekių pristatymu, kad mielai pirksime Lietuvoje. Bet jų kažkodėl čia nėra, o internete kaukės parduodamas po 60 eurų už 50 vnt ir, šiuo atveju, PVM valstybei galimai nėra mokamas“, – komentavo pašnekovas.

Pardavė per dvi dienas

Aleksandra Bragina, „Norfos“ komercijos direktorė, pateikė detalią ataskaitą, kiek prekybos tinklui kainavo kaukių įsigijimas bei kiek jų iš viso buvo nusipirkta.

„Šiuo metu vienkartinė kaukė perkama po 0,27 JAV dolerio, oro transportas šiai dienai yra 25 000 eurų už 250 000 vnt. vienkartinių kaukių, išmuitinimas, muitas 7 proc., pristatymas iš oro uosto iki sandėlio, logistika iš sandėlio iki parduotuvių, prie viso šito plius 21 proc. PVM. be to, metų gale turėsime sumokėti valstybei pakuotės mokestį. Iš 44,99 eurų Valstybė gauna apie 13 eurų per muitus ir PVM“, – skaičavo žinovė.

Ji pabrėžė, kad po 12 dienų trukusio košmariško darbo su tiekėjais, ginčų su transportininkais, prekybos tinklui pavyko gauti pirmąją siuntą – 100 tūkst. vienetų kaukių.

„Iš jų pusė skirta įmonės darbuotojų apsaugai, 10 000 vienetų buvo paaukota „Santaros“ klinikoms. 40 000 vnt., tai sudaro 800 pakuočių po 50 kaukių, buvo parduota keturiose didžiausiose parduotuvėse per 2 dienas“, – komentavo A. Bragina.

Ji pabrėžė ir tai, kad už visas apsaugines priemones privaloma sumokėti 100 proc. avansą dar prieš gamybą, todėl prekybos tinklas rizikuoja su kiekvienu užsakymu. Net ir šiuo metu „Norfa“ turi apie 150 kubinių metrų apmokėtų apsaugos priemonių, kurios bus paaukotos Lietuvos medikams, ir kurių atvežti į Lietuvą neįmanoma dėl beprotiškų eilių į lėktuvus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1167)