„Šiuo pasiūlymu bankų sąjungai suteikiamos visos priemonės, galinčios padėti pagerinti sektoriaus būklę, atkurti pasitikėjimą ir įveikti finansų rinkų susiskaidymą. Mes jau susitarėme dėl bendros Europos bankų priežiūros euro zonoje ir kitose valstybėse narėse, norinčiose dalyvauti bankų sąjungoje. Šiandienos pasiūlymu ši priežiūra papildoma stipria ir integruota bendra sistema, skirta žlungantiems bankams gelbėti. Mes negalime pašalinti bankų žlugimo rizikos ateityje, tačiau įvedus bendrą bankų pertvarkymo mechanizmą ir sukūrus bankų pertvarkymo fondą, patys bankai – o ne Europos mokesčių mokėtojai – ateityje turėtų prisiimti nuostolių naštą“, - siūlymą komentavo Europos Komisijos pirmininkas José Manuelis Barroso.

Pagal planą, bankui patiriant sunkumų, būtų sukurtas pertvarkos planas, kurį parengtų Europos Centrinis Bankas (ECB), EK ir nacionalinės institucijos.

Vadovaudamasi planu Komisija nuspręstų, ar reikia banką pertvarkyti ir kada, ir nustatytų pertvarkymo priemonių ir fondo naudojimo sistemą, o nacionalinės institucijos įgyvendintų planą.

Eurokomisaras Algirdas Šemeta sakė, kad „šiandienos pasiūlymas užbaigia bankų sąjungos teisinį modelį. Bankų sąjunga jau vadinama vienu iš reikšmingiausių ekonominių pasiūlymu po bendros Europos valiutos – euro įvedimo.”

Europos Komisija pripažįsta, kad rizika, jog bankas patirs rimtų likvidumo ar mokumo problemų, niekada negali būti visiškai panaikinta. Siekiant suvaldyti netikrumą ir išvengti masinio indėlių atsiėmimo bei krizės išplitimo į kitas euro zonos dalis, bankų priežiūra ir pertvarkymas turi būti suderinti ir vykdomi tuo pačiu centriniu lygmeniu.

Primename, kad yra nuo 2014 m. pabaigos turėtų pradėti veikti bendras bankų priežiūros mechanizmas, kai ECB tiesiogiai vykdys bankų priežiūrą euro zonoje ir kitose valstybėse narėse, kurios nuspręs prisijungti prie bankų sąjungos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)