Buvusio politiko Jono Jagmino valdomoje įmonėje „Agro Aves group“ nauji planai – ūkinės veiklos paukštienos perdirbimo įmonė Žiežmariuose. Šiuo metu atliekama aplinkos vertinimo programa, todėl galutinis sprendimas dar nėra priimtas, tačiau miestelio gyventojai jau dabar nujaučia galimas pasekmes.

Pats J. Jagminas DELFI tvirtina, kad jokios taršos nebus, nes statyti planuojama ne fermą, o mėsos perdirbimo įmonę, kurioje nebus jokios utilizacijos, tiesiog skerdžiami paukščiai, o vėliau perdirbama mėsa.

2017 m. gegužės 11 d. Žiežmariuose įvykusiame viešame ataskaitos pristatyme visuomenei, gyventojai išreiškė nepritarimą tiek planuojamoms naudoti technologijoms, tiek pačiai planuojamai ūkinei veiklai, savo argumentuotus motyvus išdėstant raštu ir kategoriškai nepritariant naujos įmonės statyboms.

„Žiežmarių kultūros centre pristatymas vyko vos kelios minutės po 17 val., tad laiku susirinkti galėjo tik greta dirbantys. Tačiau tiems, kurie atėjo ir paaiškėjo, jog ne paukštiena čia bus tvarkoma, bet gyvi paukščiai pjaunami ir dorojami“, – pasakojo Į DELFI redakciją kreipęsis Žiežmarių bendruomenės atstovas Nerijus.

„Maža to, pristatymo metu, veiklos planuotojai nesugebėjo argumentuotai atsakyti, kodėl veikla planuojama akivaizdžiai tam netinkamoje vietoje, „užprogramuojant“ ilgalaikį konfliktą su tankiai apgyvendintų aplinkinių teritorijų savininkais ir miesto bendruomene“ – teigė vyras.

Gyventojai baiminasi taršos

Žiežmarių bendruomenės atstovai, tikina, kad tokios įmonės statybos pažeidžia ne tik gyventojų interesus, tačiau kartu patenka ir į gamtinį karkasą, kuriame vykdyti tokią veiklą yra draudžiama.

„Agro Aves group“ pasirinktoje vietoje planuojama veikla – neleistina, nes pažeidžiamas Saugomų teritorijų įstatymas ir Gamtinio karkaso nuostatus. Be to, planuojama ūkinė veikla neatitinka Kaišiadorių rajono bendrojo plano sprendinių“, – sako Nerijus.

Tačiau pasak susirūpinusio gyventojo, bendruomenės nepasitenkinimas kilo ne tik dėl galimos oro ir Strėvos upės taršos, į kurią bus leidžiamos susidariusios nuotekos, bet ir dėl čia lankytinų bei valstybės saugomų kultūros paveldo objektų, kurie taps nepatrauklūs dėl netoliese veikiančios paukščių skerdyklos.

Siekia žūt būt sustabdyti planuojamas statybas

Miestelio gyventojai bendru raštu kreipėsi į daugybę atsakingų institucijų, išsakydami savo nepritarimą dėl statomos paukštienos perdirbimo įmonės, tačiau pasak jų, konkrečių atsakymų iki šiol negavo.

„Savo argumentuotus ir siūlymus išsiuntėme Kaišiadorių rajono savivaldybės administracijai, Aplinkos apsaugos agentūrai, Aplinkos ministerijai, Nacionalinio visuomenės sveikatos centrui, Nacionalinei žemės bei Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnyboms“, – pasakojo kitas bendruomenės atstovas Tautvydas.

Pasak gyventojo, miestelėnų siūlymas – planuojamas skerdyklos statybas perkelti į kitą ,mažiau apgyvendintą teritoriją.

„Bendruomenės nuomone, paukščių skerdyklai statyti tikrai galima rasti tinkamesnį sklypą. Gyventojų mažėja visoje Lietuvoje ir atsiranda tuščių žemės plotų, todėl nėra būtina brautis į tankiai apgyvendinto miestelio prieigas“, – sako Tautvydas.

Gyventojų skundus vadina išpūstu burbulu

Jonas Jagminas

„Agro Aves group“ direktorius J. Jagminas gyventojų nepasitenkinimą vadina išpūstu burbulu ir sako, kad visada atsiras suinterasuotų asmenų, kurie vienokiu ar kitokiu būdu norės pasipelnyti.

„Dabar Lietuvoje visi viskuo grasina ir kas svarbiausia, kad keli piliečiai prisidengę bendruomenės vardu siekia savų interesų“ – sako įmonės direktorius.

Pasak J. Jagmino įstatymas nėra pažeistas, planuojamos statybos atitinka visas normas, o kad keli gyventojai triukšmauja, tai nereiškia, kad tai yra visų žmonių nuomonė.

„Jų reikalavimai apsilenkia su sveiku protu. Atstumai yra leistini, jokios taršos nebus, nes tai ne kokia ferma, o mėsos perdirbimo įmonė, kurioje nebus jokios utilizacijos, tiesiog skerdžiami paukščiai, o vėliau perdirbama mėsa“, - sako J. Jagminas.

Anot įmonės direktoriaus, per tokius asmenis, žlunga iniciatyvos, nesukuriamos naujos darbo vietos ir nuo to nukenčia pati valstybė.

„Dabar planuojama paukštienos perdirbimo įmonė atitiks visus europinius standartus, bus sukurtos naujos darbo vietos, o per visus tuos „kapriziukus“ ir korupciją daugybė investicijų nuplaukia. Tai čia nereikia bijoti, jei vieno kaimo bobutė rėkia. Manau baigsis vertinimai ir aprims viskas“, - sako J. Jagminas.

Žada protesto mitingą ir teismus

Konsultacinei bendrovei „R.A.C.H.E.L. Consulting“ buvo patikėta atlikti aplinkos veiksnių poveikio visuomenės sveikatai vertinimą dėl „Agro Aves group“ planuojamos paukštienos perdirbimo įmonės Žiežmariuose.

Aplinkos apsaugos agentūros atstovai informavo, kad minėtos planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai ataskaita dar nėra pateikta nagrinėti, todėl sprendimas dėl galimybių statyti paukštienos perdirbimo įmonę – kol kas nepriimtas.

Poveikio aplinkai vertinimo ir taršos prevencijos skyriaus vedėja Milda Račienė patvirtino, kad buvo gauti suinteresuotos grupės pasiūlymai ir prašymai nepritarti planuojamai ūkinei veiklai. Pasak, M. Račienės, Aplinkos apsaugos agentūra sprendimą galės priimti tik kai gaus ir išnagrinės poveikio aplinkai vertinimų ataskaitą.

Bendruomenės atstovas Nerijus sako, kad jei ir ši institucija neatsižvelgs į gyventojų išsakytus motyvus, bus einame sunkiuoju keliu.

Jei bus nepaisomos mūsų pastabos, kodėl pasirinkta objekto statybai vieta yra netinkama, planuojame rengti protesto mitingą. Jei ir tai nepadės, kreipsimės į teismą“, – aiškino vyras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)