Prekybos sesijos metu vienu tiesioginiu paketų sandoriu „PKN Orlen S.A.” įsigijo AB „Mažeikių nafta” akcijų už 3.882.766.160 litų.

Dar už 30,66 proc. Lietuvos naftos koncerno akcijų 851,829 mln. JAV dolerių (apie 2,20 mlrd. Lt) „PKN Orlen“ turėtų pervesti penktadienį.

Po sandorio Lietuvos Vyriausybei liks 10 proc. „Mažeikių naftos“ akcijų, kurias ji galės per penkerius metus parduoti „PKN Orlen".

Lenkijos koncernas po įvykusio sandorio valdys 84,36 proc. „Mažeikių naftos“ akcijų.

Lietuvos finansų ekspertai bei politikai neslepia - minėtas sandoris bene naudingiausias iš mūsų valstybės sudarytųjų.

Buvęs premjeras Algirdas Brazauskas sakė esąs patenkintas jo vadovaujamos Vyriausybės derybomis su "PKN Orlen" ir jų baigtimi, mat "pustrečių metų nuoseklios derybos su įvairiais galimais pirkėjais pasibaigė sėkmingai".

"Lietuva gaus beveik 2,5 mlrd. litų. Manau, kad akcijos parduotos labai vykusiai. Manau, kad sutartis su lenkais yra vienas XXI amžiau labiausiai pasisekusių sandorių tarp Lietuvos ir kaimyninės šalies", - sakė A.Brazauskas.

"DnB Nord" banko vyriausiasis analitikas Rimantas Rudzkis pažymi, kad šis sandoris inspiruoja ir kitus mums aktualius klausimus - ir elektros tilto, ir Lenkijos kaip strateginio partnerio.

Buvęs ūkio ministras ir derybų grupės vadovas Kęstutis Daukšys pabrėžia, kad šis sandoris pirmasis, kai nugalėjo komerciniai dalykai ir nauda valstybei.

"Be to, mes sugebėjome nutolti nuo Rusijos, nutraukti tą bambagyslę su ja ir įrodyti, kad galime dirbti kitoje plotmėje. Lenkų atėjimas į "Mažeikių naftą" paskatino ir daug energetinių procesų, integraciją į ES", - sakė K.Daukšys.

"Verta išgerti šampano jau vien dėl to, kad sandoris po visokių nuotykių baigtas. Tačiau tuo įmonės problemos nesibaigs, nes lieka ta pati nepatraukli padėtis, kai strateginis investuotojas yra iš vienos šalies, o žaliava atvežama iš Rusijos. Naujasis savininkas turės visa galva pasinerti į rūpesčius, kaip užtikrinti tokį žaliavos tiekimą, kad būtų galima siekti maksimalaus pelno arba bent artėti prie tų nuostabių rezultatų, kuriuos įmonė demonstravo 2004-2005 metais. Tai padaryti bus labai sunku, ir aš netikiu, kad artimiausiais metais "Mažeikių nafta" turės tokius puikius finansinius rodiklius, kokius turėjo prie 2-3 metus", - aiškina SEB Vilniaus bankas prezidento patarėjas Gitanas Nausėda.

„Mažeikių naftą“ nuo 2002 metų valdė bankrutuojantis naftos koncernas „Yukos International UK BV“, kuris bendrovės akcijas nupirko ir JAV koncerno „Williams International“.

JAV bendrovė 1999 metais įsigijo 33 proc. įmonės akcijų.

Abiem šio sandorio šalims tarpininkavo SEB Vilniaus bankas.

Tai didžiausias tiesioginis sandoris, kada nors sudarytas Vilniaus vertybinių popierių biržoje. Iki šiol laikytas didžiausiu tiesioginis sandoris taip pat buvo įvykdytas AB „Mažeikių nafta” akcijomis 2002 metais rugsėjo 19 dieną, kai „Yukos International UK B.V.” per Vilniaus vertybinių popierių biržą įsigijo šios bendrovės akcijų už 265.942.888 litų.

G.Kirkilas: iš "Mažeikių naftos" tiekėjų - optimistinės žinios

Vienintelė Lietuvos naftos įmonė "Mažeikių nafta" ruošiasi vienam didžiausių iššūkių po to, kai ją perims Lenkijos koncernas "PKN Orlen", apsirūpinimui žaliava ir, teigiama, sulaukia optimistinių žinių iš tiekėjų.

"Įvairūs variantai yra svarstomi, vyksta tam tikros derybos. Yra tam tikrų optimistinių žinių iš naftos tiekėjų, tačiau dar kiek per anksti apie tai kalbėti", - ketvirtadienį interviu Žinių radijui sakė premjeras Gediminas Kirkilas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją