Praėjusią savaitę Rusijai uždraudus įsivežti lietuviškos kilmės žemės ūkio ir maisto produktus, Lietuvos verslininkai pradėjo mąstyti, kur padėti Rusijos rinkai paruoštą ar ruošiamą produkciją. Dalį jos tikimasi parduoti vidaus rinkoje.

Didžiausių prekybos centrų Lietuvoje atstovai jau prasitaria, kad derybos su verslininkais vyksta, o produkcijos, kuri turėjo keliauti į Rusiją, parduotuvėse gyventojai sulauks dar šią savaitę.

Prekybos tinklo „Maxima“ atstovė spaudai Renata Saulytė teigė, kad vadovybė jau derasi dėl produkcijos prekybos su keletu didžiųjų Lietuvos pieno produktų tiekėjų.

„Į mus jau kreipėsi „Pieno žvaigždės“, „Vilkyškių pieninė“ bei keletą pozicijų pasiūlė ir „Rokiškio pienas“. Gamintojai peržiūrėjo žaliavų bei pačių produktų kiekius ir nusprendė ją realizuoti tiekiant daugiau produkcijos į prekybos tinklus“, - teigė ji.

R. Saulytės teigimu, „Maxima“ sulaukė ne tik Lietuvos verslininkų, bet ir kitų Europos Sąjungos šalių atstovų pagalbos šauksmo.

„Taip pat gavome keletą užklausų iš Europos Sąjungos gamintojų – Latvijos ir Lenkijos gamintojo „Turek“, su kuriais šiuo metu yra aptariamos sąlygos. Latvijos gamintojai taip pat stengiasi kuo greičiau realizuoti perteklines žaliavas ir siūlo papildomus kiekius sūrio“, - pasakojo pašnekovė.

Pasak „Maxima“ prekybos tinklo atstovės, kol kas tai tik pirmosios užklausos: „Tikimasi jų gauti ir daugiau, nes šiuo metu didžioji dalis gamintojų skaičiuoja, kokius žaliavų ir produktų kiekius turi ir kaip juos reikia tinkamai išskirstyti, tad ateityje gali užklausų būti ir daugiau, o mes savo ruožtu stengiamės pagelbėti tiek Lietuvos, tiek ir kaimyninių šalių gamintojams realizuoti perteklinius pieno produktus“.

R. Saulytė teigė, kad apie Rusijai skirtų produktų kainas kalbėti kol kas dar anksti. Produktai „Maxima“ parduotuvių lentynas turėtų pasiekti šios savaitės pabaigoje.

Kaip portalui DELFI teigė prekybos centro „Iki“ viešųjų ryšių departamento vadovas Andrius Petraitis, šis prekybos centras taip pat kol kas derybas veda su pieno perdirbėjais.

„Šiuo metu vyksta derybos su bendrove „Pieno žvaigždės“ dėl Rusijos rinkai skirtų pieno produktų pardavimo mūsų tinkle“, - patvirtino jis.

Pasak prekybos tinklo atstovo spaudai, „Iki“ parduotuvėse planuojama pardavinėti rusams gamintą pieną, jogurtus, fermentinius sūrius, grietinę, varškę bei kefyrą.

„Pirmosios Rusijos rinkai skirtos prekės mūsų prekybos tinklo parduotuvių lentynas turėtų pasiekti dar šios savaitės pabaigoje. Planuojama, kad šios prekės bus pigesnės už įprastą lietuvišką produkciją“, - teigė jis.

Prekybos tinklo „Norfa“ atstovas spaudai Darius Ryliškis pasakojo, kad šiuo metu dėl papildomos produkcijos realizacijos yra tariamasi su „Pieno žvaigždėmis“, „Žemaitijos pienu“ ir „Vilkyškių pienine“.

Žadama, kad parduotuvėse „Norfa“ bus prekiaujama Rusijos rinkai skirtu pienu, sūriais ir grūdėta varške. Pasak jo, ne visa produkcija bus pažymėta rusiškomis etiketėmis, kai kuri – lietuviška dėl turimo gamintojų perviršio.

„Manome, kad prekės bus pigesnės nei įprastai, nes gamintojai mums parduoda pigiau, mes parduosime taip pat pigiau. Tikimės, kad produktai lentynose pasirodys šią savaitę“, - teigė jis.

DELFI primena, kad praėjusią savaitę Rusija Europos Sąjungos šalims uždraudė įvežti vaisius, daržoves, paukštieną, žuvį, pieną, pieno produktus, jautieną ir kiaulieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (250)