55 metų Kandukuri Vinoda iš Mahbubnagaro apygardos neseniai pardavė žemės sklypą už 5,6 milijono rupijų (apie 80 tūkstančių eurų), kad galėtų sumokėti už vyro gydymą. Pinigus ji gavo grynaisiais ir laikė juos namuose, kaip įprasta Indijos kaimuose. Tai leidžia išvengti mokesčių.

Indijos vyriausybės sprendimas užklupo moterį netikėtai. Susikrimtusi dėl susiklosčiusios situacijos ji nusižudė.

Indijos policijos atstovai žurnalistams sakė girdėję apie šį incidentą ir jau pradėję tyrimą.

Antradienio vakarą Indijos premjeras Narendra Modi kreipėsi į tautą ir pranešė, kad nuo vidurnakčio iš apyvartos paimami 500 ir 1000 rupijų nominalo banknotai ir nuo šiol bus laikomi nelegaliais. Kreipdamasis į šalies gyventojus per nacionalinę televiziją, jis paaiškino, kad šiuo netikėtu sprendimu siekiama sustiprinti kovą su korupcija ir nelegaliais „juodaisiais“ pinigais, šešėline ekonomika, pinigų klastojimu ir terorizmo finansavimu.

Dabar indai, keisdami senus banknotus į naujus, gali be papildomų klausimų pateikti 250 tūkstančių rupijų. Visų didesnių sumų kilmė bus tikrinama.

Sunkumai keičiant banknotus užsienyje

Užsienyje gyvenantys žmonės, turintys 500 ir 1000 rupijų banknotų, atšaukiamų iš finansų sistemos, susidūrė su sunkumais norėdami juos išsikeisti, rodo BBC atliktas tyrimas.

Britų bankai paprastai nepriima rupijų banknotų, ir oficialiai šios kupiūros neturi peržengti šalies ribų. Vienas iš variantų, kaip indams išspręsti iškilusią problemą, yra grįžti į Indiją ir asmeniškai juos išsikeisti.

Indijos gyventojai gali išsikeisti senus banknotus į naujus bankuose nuo lapkričio 10 iki gruodžio 30 dienos.

Indijos centrinis bankas teigia, kad indai gali jas perkelti į įprastas nerezidentų indėlių rupijomis sąskaitas, kuriose asmenys, gyvenantys užsienyje, gali laikyti Indijoje uždirbtas pajamas. Tačiau daugelis bankų užsienyje nepriima minėtų banknotų.

Užsienio turistams Indijos centrinis bankas pataria iki penktadienio vidurnakčio išsikeisti netrukus nustosiančią galioti valiutą oro uostuose.

40-erių metų valiutos prekiautojas iš Londono BBC žurnalistams sakė, kad jo pusbrolis skrenda į Indiją, turėdamas 2000 rupijų vertės senųjų banknotų. „Indijos centrinis bankas turėtų pasiūlyti kažkokį variantą, bet nieko nedaroma, – sakė jis „BBC Asian Network“. – Man labai pasisekė, kad turiu giminaitį, kuris skrenda į Indiją rytoj, tad nusprendžiau jam tiesiog padovanoti senas kupiūras, kad panaudotų jas savo malonumui. Turiu draugą Jungtinėse Valstijose, kuris turi apie 50 tūkst. rupijų, tai yra apie 10 000 JAV dolerių. Jam greičiausiais teks juos nurašyti“.

500 ir 1000 rupijų banknotai – populiariausi banknotai Indijoje ir jais denominuota apie 85 proc. visos pinigų masės.

Kaip numato Indijos centrinio banko rekomendacijos, užsienio turistai, turintys iš finansų sistemos atšaukiamų banknotų, galės išsikeisti iki 5000 rupijų vertės oro uoste esančiose keityklose iki penktadienio imtinai.

„M&S Bank“ savo klientus informuoja: „Indijos rupijų negalima įvežti ar išvežti iš Indijos, todėl mes negalėsime jų priimti“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)