Pakeitimų nesupranta

Vytautas Baločka yra vienas Pilies gatvėje dirbančių amatininkų. Jis užsiima juvelyrika ir papuošalus jau daugiau nei du dešimtmečius gamina iš gintaro, sidabruoto metalo, sidabro, o jo žmona jais prekiauja Pilies gatvėje esančiuose paviljonuose.

„Pamatytumėt turistų akis, kai jie ateina. Jie tiesiog negali atsistebėti“, – sako juvelyras, tačiau priduria, kad netrukus tiek metų vystytas verslas gali ir žlugti.

Pasak jo, anksčiau tautodailininkai, amatininkai, tradicinių amatų meistrai savo gaminių prekyba galėjo užsiimti tautodailininkų sąjungos salonuose, parduotuvėse, bet jos buvo uždarytos, o kaip alternatyva buvo pasiūlyta dabartinė vieta Vilniaus senamiestyje, prie Vilniaus Šv. kankinės Paraskevės Piantnickajos cerkvės.

„Tai buvo mūsų kompensacija, gavome leidimus dirbti“, – atsiminė jis ir sakė, kad tada prasidėjo specialių prekystalių įrengimas, o 2009-aisiais jie virto į gražius paviljonus.

„Mes pasiūlėme 24 paviljonų projektus su vizualizaciijomis, maketais. Vien projektai, mums, prekybininkams, tada kainavo 19 tūkst. litų.

2009 m. iš savo lėšų pasistatėme paviljonus, kurių vienas kainavo 10 tūkst. litų. Ten ir nuotraukos ant paviljonų yra, jos visos autentiškos, pirktos, nes yra autorinės teisės.

Tada mes susimokėjome visus tuos pinigus, atsivedėme elektrą iš Bokšto gatvės kiemo, visus tuos metus mokėjome mokestį Vilniaus savivaldybei už prekybos vietą, paskutiniu metu tai buvo apie 60 Eur mėnesiui. Prie to dar mokėjome visus kitus mokesčius“, – vardijo Vytautas.

Jo teigimu, atsinaujinusi ši vieta sulaukė daugelio turistų dėmesio, tačiau tai lėmė ir panašia veikla užsiimančių parduotuvėlių Pilies gatvėje atsidarymą.

„Tai – stambūs prekybininkai, kur metami didžiuliai pinigai“, – užsiminė vyras ir pasakojo apie nesutarimus su šiais verslininkais bei jaučiamą didelę konkurenciją.

Pasak Vytauto, šiandien prekybininkai kovoja už savo teises tęsti prekybą savo vietose ir savo paviljonuose, kurie, kaip tikina, yra privati jų nuosavybė, tačiau Vilniaus savivaldybė, kaip teigė, nori prekybos vietų leidimams gauti įvesti naują tvarką.

„Bus daromi konkursai dėl leidimo prekiauti ir kas pasiūlys didžiausią kainą, tas galės užimti tą vietą ir kioską trims metams.

Tai išeina, kad yra mano pasistatytas pastatas, o aš prašysiu laimėjusio, kad man jis išnuomotų leidimą jame dirbti.

Čia kaip butas, kuris yra mano, bet yra ant valstybinės žemės, ir dabar savivaldybė paskelbs konkursą mano butui išnuomoti. Taip mus norima sužlugdyti“, – pyko jis.

Dabartinė paviljonų išsidėstymo tvarka Pilies gatvėje

Anot vyro, jeigu tokia tvarka įsigalios, visi amatininkai liks be pajamų, o savo rankų darbo dirbiniais prekiaujantys daugiau nei 20 metų turės ieškoti kitų išeičių.

„Žmonėms čia yra po 50-60 metų. Kas nebegali, dirba vaikai, broliai, artimieji. Ten yra 23 paviljonai, tai paliestų 23 šeimas.

Su mumis nelabai kas tarėsi“, – sakė jis ir teigė, kad jiems informacijos suteikta tik tiek, kad kiekvienai prekybos vietai bus skelbiamas atskiras konkursas.

Vytauto teigimu, net ir esant galimybei sudalyvauti konkursuose dėl leidimo toliau verstis veikla, daugelis amatininkų to nepadarys, nes yra garbaus amžiaus ir nesupranta informacinių technologijų.

„Mūsų verslai, jei tokie pokyčiai bus priimti, yra pasmerktas žlugti“, – tikino jis.

Savivaldybė: prekiauti galės tie, kas pasiūlys daugiau

Vilniaus miesto savivaldybės licencijavimo ir leidimų skyriaus vedėjas Julius Morkūnas teigė, kad Vilniaus miesto savivaldybės administracija išties yra numačiusi permainų Senamiesčio seniūnijos teritorijoje dėl prekybos vietų suteikimo tvarkos, tačiau šiomis permainomis, kaip pabrėžė, nėra siekiama žlugdyti smulkųjį verslą, o atvirkščiai – pagerinti prekybos sąlygas.

„Visame pasaulyje, o taip ir kitose Lietuvos savivaldybėse užtikrinamos konkurencingos ūkinės veiklos vykdymo sąlygos, tai nėra naujovė. Taip pat siekiama užtikrinti, kad Vilniaus senamiestyje įrengti laikinieji prekybos įrenginiai būtų tvarkingi ir prižiūrimi.

Pirmojo prekybos konkurso vieta Pilies, Bokšto ir Didžiosios g. sankirtoje pasirinkta ne atsitiktinai – šioje teritorijoje koreguojama laikinųjų prekybos įrenginių išdėstymo schema dėl Savivaldybės administracijoje gautų skundų, kad įrenginiai užstoja Ragučio šventyklos akmenį.

Konkursus planuojama skelbti ir kitose Senamiesčio seniūnijos prekybos vietose“, – aiškino jis.

J. Morkūno teigimu, šiuo metu savivaldybės administracija rengia konkursų organizavimo tvarką, vyksta diskusijos ir derinimo darbai.

„Apie planuojamą rengti konkursą, pagrindinius konkurso reikalavimus ir kriterijus Pilies g. prekybininkai buvo informuoti nuotolinio pokalbio metu. Taip pat buvo pristatytos atnaujintos laikinųjų prekybos įrenginių schemos, reikalavimai prekybos įrenginiams, buvo prašoma teikti siūlymus dėl konkurso reikalavimų ir vertinimo kriterijaus.

Pokalbio metu gautos prekybininkų pastabos dėl prekybos įrenginių išdėstymo schemos ir prekybos trukmės laimėjus konkursą šiuo metu svarstomos. Dėl konkurso vertinimo kriterijaus pasiūlymų pateikta nebuvo“, – tikino jis.

Kaip sakė specialistas, vienas pagrindinių reikalavimų konkurso dalyviams yra prekių asortimentas.

„Senamiesčio seniūnijos teritorijoje siekiama apibrėžti parduodamų prekių asortimentą skatinant prekiauti tradiciniais gaminiais, tautodailės ir dailiųjų amatų dirbiniais, paveikslais, meno dirbiniais, suvenyrais, reprezentuojančiais Lietuvą, Vilnių ir/ar kitus Lietuvos miestus.

Konkurso dalyviai paraiškoje galės nurodyti 3 pageidaujamas prekybos vietas, jas išdėstant prioriteto mažėjimo tvarka. Tai padidins galimybę laimėti prekybos vietą neskelbiant papildomų konkursų. Laimėtoju siūloma skelbti tą dalyvį, kuris pasiūlys didžiausią paramą socialinės infrastruktūros plėtrai“, – teigė J. Morkūnas.

Nauja tvarka, anot jo, įsigalios patvirtinus konkurso nuostatus ir prekybos vietų schemas, dėl kurių šiuo metu ir vyksta diskusijos.

„Tvarka ir nuostatai bus patvirtinti administracijos lygmenyje, Administracijos direktoriaus įsakymu“, – kalbėjo specialistas.

Jis tikino, kad planų prekybininkams kompensuoti už pačių prekiautojų lėšas prieš kurį laiką pastatytus paviljonus savivaldybė neturi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (123)