VMI primena, kad pajamų deklaracijos turėtų nepamiršti pateikti gyventojai, vykdę individualią veiklą ar gavę pajamų, nuo kurių būtina sumokėti mokesčius, taip pat gyventojai, kurie privalo pateikti turto deklaracijas dėl užimamų pareigų (politikai, tarnautojai ir kt.) ir gyventojai, norintys pasinaudoti mokesčių lengvatomis bei susigrąžinti dalį mokesčių.

Apie dažniausias klaidas, kodėl atmetamos deklaracijos ir kur labiausiai stringama – pokalbis „DELFI dienoje“ su VMI Mokestinių prievolių departamento direktore Stase Aliukonyte-Šniriene.

– Liko lygiai dvi savaitės iki deklaravimo pabaigos. Ar jau jaučiate paskutinės nakties studentų sindromą skyriuose?

– Šiandien dar ne, bet tos dvi savaitės neša savotišką nerimą, nes dalis žmonių ir pakankamai didelis skaičius dar nepateikė deklaracijų. Kita vertus, tikime, kad vis didesnė dalis deklaruos savarankiškai ir nestovės eilėse. Tiesa, ta pagalba tikrai visada buvo ir VMI maksimaliai skyrė dėmesį pagalbai. Visi langeliai dirbo be pertraukų ir toliau taip dirbsime iki gegužės mėnesio.

– Kiek deklaracijų yra gauta ir kiek priimta?


– Dabar jau yra gautas įspūdingas deklaracijų skaičius. Pačių deklaracijų yra daugiau nei 900 tūkst., o pateikė deklaracijas beveik 800 tūkst. žmonių, kadangi dalis jau netgi ir tikslino, nes gavo iš VMI žinią, kad reikia vieną ar kitą aspektą patikslinti ir buvo nurodytos konkrečios klaidos, ką reikia tikslinti.

– Dėl ko dažniausiai atmetamos deklaracijos?

– Klaidos dažniausiai yra elementarios, turbūt per skubėjimą. Žmonės tiesiog nepasižiūri pateiktos deklaracijos duomenų ir skuba paspausti ta mygtuką „pateikti deklaraciją“. Tačiau verta ir reikia pažiūrėti, kas parengta pažymoje, ar visi duomenys perkelti. Dažna klaida – neįrašo nekilnojamojo turto verčių. VMI turi duomenis ir iš Registrų centro ir notarų duomenų bazių apie parduotus objektus, tačiau dažnai jie būna anksčiau įsigyjami, todėl reikia tai turėti omenyje, įrašyti tikslius skaičius.

Dar dažna klaida – žmonės neįrašo visų pajamų iš individualios veiklos.

– Šiandien taip pat pradedamos grąžinti permokos. Kiek jų planuojate grąžinti iškart?

– Skaičiai gana panašūs kaip ir praėjusiais metais. Buvo grąžinta daugiau kaip šimtas milijonų. Šiuo metu pagal gautas teisingas deklaracijas mokesčių inspekcija turi 85 000000, kurie bus grąžinti.

– Gyventojai skundžiasi, kad kasmet nelengvėja deklaracijų pateikimas. Gal metas imtis šio projekto iš esmės?

– Turėkime kantrybės, apie tai ne už kalnų ateis laikas, kai kalbėsimės. Šiemet mes turime pateikti deklaracijas šioje dabartinėje sistemoje. Kita vertus, kaip tik dažnai girdime, kad žmonės jau žino, kaip veikia ta sistema. Žinoma, jeigu žmogus retai prisijungia prie mano VMI sistemos, jam turbūt atrodo gana sudėtingai.

Stasė Aliukonytė-Šnirienė

Žmonės turėtų dažniau ten užeiti. Darbdaviai, finansų įstaigos, įvairūs šaltiniai ten tikslina duomenis, o jų pagrindu VMI tikslina preliminarias deklaracijas. Gali atsirasti didesnė mokėtina sistema. Greičiausiai, kad kitais metais bus kitokia deklaravimo sistema, o dabar norėtųsi neišbalansuoti žmonių ir draugiškai dirbtume su dabartine sistema. Pirmoji pagalba – šauktukas, kur išvydus nesunkiai galima taisyti klaidas, žmonės nukreipiami į konkretų langelį.

– O kur stringama labiausiai? Su kokiomis problemomis susiduria mokesčių mokėtojai?

– Galima kalbėti apie tuos, kurie ateina tiesioginės pagalbos. Dažniausia žmonės nepasitiki savo sugebėjimais, bet kai kurie žmonės tiesiog sako, kad reikia eiti, bandyti ir užpildyti. Ypač šiemet yra daug prieigos taškų, kad žmonės galėtų patys prisijungti ir praeitų tą kelią savarankiškai, kad vėliau metų eigoje nebijotų užeiti ir drąsiau dirbtų su sistema. Šiuo metu žinoma, kad pagalbos reikėjo 20 procentų žmonių, o visi kiti pildė internetu.

– Daugiausia neaiškumų kilo dėl NPD. Matote šią problemą?

Stasė Aliukonytė-Šnirienė

– Tai nėra problema, mūsų reglamentavimas toks, kad NPD taikomas metinėms pajamoms, nesvarbu, ar metų eigoje žmogus sakė buhalteriui, kad taikytų, ar nebuvo sakęs, bet kokiu atveju metų pabaigoje visos pajamos sudedamos į vieną sumą.

(...) Dėl priminimo, tai VMI aktyviai primena dar iki gegužės mėnesio. Mes atkreipiame visų žmonių dėmesį, kurie vykdo verslą savarankiškai. Mes žinome aiškias žmonių grupes, todėl turime tikslų adresą, kam reikia priminti. Reikia, kad žmonės nurodytų tikslų savo el. paštą, kad gautų tuos priminimus. (…) Didesnis skaičius gyventojų susigrąžina GPM.

Visą pokalbį žiūrėkite DELFI laidoje.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)