Šios problemos galėtų ir nebūti, tačiau, R. Grigonio teigimu, „keletas gyventojų nenori imti asmeninių konteinerių“. Pagal įstatymą gyventojai teisūs, tačiau šis faktas šiukšlynu verčia šalia Zanavykų turgavietės esančią gatvę.

Problemos šaknys siekia dešimtmetį

Vienas iš Zanavykų gatvės gyventojų pasakoja, kad problema tęsiasi jau kone dešimtmetį.

Konteineris ties sankryža skirtas gyventojų, kurie nesutiko imti asmeninių konteinerių, buitinėms atliekoms. Tačiau šis konteineris jau senai tapo „viešas“ - šiukšles čia pila visi kas nori, o kai atliekos netelpa į vidų, metama tiesiog šalia. Prie konteinerio metamos statybinės atliekos, seni baldai, medžių šakos ir t.t.

Problema – geranoriškumo stoka

R. Grigonis teigia, kad „Kauno švara“ teisiškai šioje vietoje negali nestatyti konteinerio.

„Yra keletas žmonių, kurie neima plastikinių konteinerių ir mes esame priversti laikyti konteinerį. Jau senai norėjome ir jau buvome jį paėmę, bet deja... Atseit tie gyventojai neturi kur laikyti plastikinių konteinerių, tačiau visi kiti turi ir tą problemą išsisprendė. Visa ta turgaus teritorija yra padidinto šiukšlingumo sritis ir visi nepatingi į ta konteinerį krauti, kas pakliuvo po ranka“, - DELFI sakė R. Grigonis.

Įprastai gyventojams atliekos išvežamos dukart per mėnesį. Tačiau šis „ypatingasis“ konteineris – kur kas dažniau. R. Augonis sako, kad konteineris ištuštinamas „tris kartus per savaitę ir dažniau“. Vietos gyventojai pastebi, kad konteineris išvežamas kone kasdien. Tuo pačiu tai reiškia ir didesnes išlaidas.

„Mes jas vežame, tačiau iš tiesų kelis kartus daugiau, nei turėtume. Tai mums čia didelis šašas, didelė problema. Deja, tie gyventojai nesutinka turėti savo plastikinių konteinerių, todėl tas konteineris ten ir yra (...). Rezultatas nėra mums palankus ir tie gyventojai, kurie mato tą konteinerį ir turi savo plastikinius konteinerius, suinteresuoti nieko nematyti“, - sako R. Augonis.

Į kalbas nesileidžia

R. Augonis sako, kad jau eilę kartų problemą išspręsti, tačiau tai jokių rezultatų neduoda. Be to, gyventojai pagal įstatymą yra teisūs.

„Buvo kalba daug kartų. Buvo daugiau nei dešimt komisijų, ne kartą susirinkome ir kalbėjome. Buvo įvairios diskusijos, įvairūs norai. Motyvas, kodėl neima konteinerių – kad neturi kur laikyti (...). Iš tikro tai nėra geranoriškumo, jeigu būtų noras pasiimti plastikinį konteinerį – viskas išsispręstų. Dabar jie neima ir ką? Jie sako, kad neturi kur laikyti ir yra iš dalies teisūs, o mes turime jiems suteikti talpą šiukšlėms išpilti. Mes ją suteikiame“, - sako R. Augonis.

Paradoksalu, tačiau konteineris pastatytas ne prie asmeninius konteinerius imti atsisakiusių gyventojų namo, o šalia niekuo dėtų žmonių namų.

Tarp „negeranoriškų“ - ir Kauno valdininkė

DELFI išsiaiškino, kad asmeninį konteinerį imti atsisakė ir Kauno savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė (antra pagal pareigas skyriuje) Algima Zelenkova.

„Ką jūs konkrečiai sužinojote ir iš kur kažkokią susirankiojote informaciją?“,- taip pokalbį apie probleminį konteinerį pradėjo valdininkė.

A. Zelenkova teigė, kad gyvena daugiabučiame name ir turi teisę naudotis konteineriu.

„Mūsų yra daugiabutis namas ir mes neprivalome imti. (...) Aš esu viena iš gyventojų. Tai prašau susirinkti iš kitų gyventojų telefonus, susižinoti, kiek tuo konteineriu naudojasi gyventojų ir paskambinti kitiems gyventojams. Aš jums atsakiau, kad mes esame daugiabutis namas ir daugiabutis namas naudojasi bendro naudojimo konteineriu, kuris ten teisėtas pastatytas“, - DELFI sakė valdininkė.

A. Zelenkova taip pat atmetė bet kokius teiginius apie gyventojų negeranoriškumą.

„Aš neturėčiau matyti jokios savo kaltės. Todėl kad gyvenu daugiabučiame name ir konteineris pastatytas ne man, o gyventojams. Keliems gyventojams? Ne, brangusis. Dabar prašau man duomenis, su kuo jūs „Kauno švaroje“ kalbėjote? Prašau man pasakyti, su kuo jūs „Kauno švaroje“ kalbėjote“, - gana griežtu tonu reikalavo A. Zelenkova.

Valdininkė, kuri turėtų rūpintis Kauno aplinkos apsauga taip pat teigė, kad jokios problemos dėl konteinerio nemato.

„Aš problemos ten nematau. Viskas ten gerai. Mes mokame pinigėlius, o „Kauno švara“ turi dirbti. O jei vienam gyventojui nepatinka – tai jo bėda“, - pokalbį baigė A. Zelenkova.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (92)