Po beveik metus trukusių svarstymų, kur geriau statyti naują kooperatinę pieno perdirbimo įmonę – Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje ar Ramygalos plyname lauke, sprendimo vis nėra. Įmonei sklypą už simbolinę kainą anksčiau siūlė ir Kėdainiai.

Idėją gamyklą statyti Kėdainiuose atmesta dėl netoliese esančio didelio taršos šaltinio – „Lifosos“ gamyklos. Anot kooperatyvo pirmininko, pieninę statyti Kauno Laisvojoje ekonominėje zonoje mažiau rizikinga – aiškūs pasiūlymai ir įsipareigojimai, tačiau nežinia, kur žemės nuoma pigiau kainuotų.

„Kaina mums negali nerūpėti. Mes turime susimokėti nuomos mokestį už ilgą periodą – devyniasdešimt kelis metus – per ganėtinai trumpą trejų metų laikotarpį. Tuo tarpu Ramygala yra šiek tiek daugiau klausimų keliantis variantas, nes turime reikalą ne su verslininkais, o juos, aišku, riboja taisyklės, biurokratinis aparatas“, – teigė kooperatyvo „Pienas LT“ valdybos pirmininkas Naglis Narauskas.

Anot kai kurių kooperatyvo vadovų, reikia skaičiuoti ne tik žemės nuomą, bet ir kiek kainuos prisijungti kad ir prie vandens valymo įrenginių, kitos komunikacijos. Be to, esą svarbu ir kur daugiau karvių – čia jau esą laimi Panevėžio regionas.

„Žinoma, Kaunas turi privalumų. Gamyklai vis tiek reikia gerų specialistų , tad klausimas, ar sutiks žmonės važinėti į Ramygalą. Nes čia jau tokio rankinio darbo nebelieka, reikia čia ir gerų kompiuterių specialistų, ir technologų“, – kalbėjo Pieno gamintojų asociacijos pirmininko pavaduotojas Jonas Vilionis.

Visuotiniame kooperatyvo susirinkime nutarta, kad jei per dvi savaites pavyks sutarti su Panevėžio rajono valdžia, vietą pieninei rinksianti valdyba pirmenybę skirs Ramygalai.

„Jeigu mes gautume oficialų pranešimą, kad priimtas toks sprendimas, mes rajono taryboje reikalingus dokumentus bandytume priimt visais reikalingais terminais, kad tiktai netrukdytų investicijoms ateiti į Ramygalą“, – žada Panevėžio rajono meras Povilas Žagunis.

Apie šimtą milijonų litų kainuosianti įmonė iš pradžių ketina perdirbti 650 tonų pieno kasdien, vėliau – maždaug du kart tiek. Jos statybai nepritaria dabartiniai pieno perdirbėjai, kurie būgštauja, kad naujoji dešimtimis milijonų Europos Sąjungos pinigų paremta gamykla turės išskirtines sąlygas ir nusiurbs pieną iš dabartinių gamyklų.

Tačiau gamyklą laimina žemės ūkio ministras, teigdamas, kad ji leis ūkininkams gauti didesnes kainas už pieną.