Kaip jau anksčiau pranešta, PET pakuotę savo produktams pakuoti naudojančius gamintojus ir importuotojus šiemet užgriuvo pareiga atskirai tvarkyti PET pakuotės atliekas. Tačiau kol kas Lietuvoje yra tik viena atliekų tvarkymo įmonė, kuri oficialiai turi teisę įmonėms išduoti pažymas, atleidžiančias nuo mokesčio už PET pakuotę.

Toks natūralus monopolis kelia rinkoje tam tikrą įtampą, nes gamintojai dėl PET pažymų gali kreiptis tik vienu adresu - į Plungėje veikiančią Plungės UAB "Virginijus ir Ko".

Tačiau pasak Aplinkos ministerijos Užterštų teritorijų ir atliekų skyriaus vyriausiosios specialistės Vilmos Karosienės, Lietuvoje yra ir daugiau įmonių, kurios tvarko PET atliekas. Tačiau kol kas jos yra įtrauktos į ministro įsakymu tvirtinamą sąrašą įmonių, turinčių teisę išduoti pažymas, tik kaip plastiko atliekų tvarkytojos.

Jos sąraše dar nespėjo patikslinti, kad tvarko ir PET atliekas, todėl formaliai pažymų dėl PET išduoti negali. Bet, V. Karosienės teigimu, "atliekų tvarkymo įmonės galės išduoti pažymas dėl PET pakuotės tvarkymo per laikotarpį iki šios įmonės bus įtrauktos į specialų pažymas išduodančių įmonių sąrašą - šis sprendimas taikomas toms įmonėms, kurios išduodavo pažymas už plastikinę pakuotę, tačiau dar nebuvo gavę leidimo dėl PET pakuotės tvarkymo".

Be to, netrukus oficialiame sąraše atsiras dar 3-4 PET pažymų išdavėjos. Tikimasi, kad tai galbūt paskatins mažėti ir PET pakuotės tvarkymo įkainius.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją