Siekiama užtikrinti, kad apsilankymas prekybos centre būtų saugus, išvengta masinių susibūrimų ir kiekvienam pirkėjui užtikrinamas Vyriausybės nustatytas privalomas atstumas.

Kaip rašo „Sekundė“, policijos pareigūnai ragina gyventojus būti sąmoningais, nerizikuoti savo ir aplinkinių sveikata. Rekomenduojama kuo dažniau rinktis apsipirkimą internetu neturint jokio fizinio kontakto su parduotuvės darbuotojais ir klientais. Savo vizitus į prekybos centrus planuoti – lankytis rečiau, tačiau tikslingiau ir vieno apsipirkimo metu pirkti daugiau. Žinoma, nepamiršti apsauginės veido kaukės ar skydelio, laikytis saugaus bent dviejų metrų atstumo ir nepamiršti

Tai, kad bus skiriamas didesnis dėmesys „Delfi“ patvirtino ir Policijos departamento prie VRM Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis.

„Mes prekybos centrų nelabai tikriname, už tai nesame atsakingi. Daugiau esame atsakingi už viešąsias vietas, bet šį savaitgalį dėl juodojo penktadienio pareigūnai prekybos centrams skirs daugiau dėmesio“, – sakė jis.

R. Matonis teigė, kad kokia kontrolė bus vykdoma, priklausys nuo situacijos ir, kaip patikino, vienuose miestuose jos gali būti daugiau, kituose – mažiau.

Prekybos centrams gresia papildomi ribojimai

Penktadienį laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga komentavo, kad jei koronaviruso atvejų nemažės, trečiadienį Vyriausybėje gali būti svarstomi papildomi ribojimai. Jie grėstų ugdymo ir prekybos sektoriams. Anot A. Verygos, prekybos centrai yra ta vieta, kur susirenka daug žmonių.

A. Veryga prašo prekybos centrų sąmoningumo, ypač taikant „Juodojo penktadienio“ ar kalėdines nuolaidas.

„Gerai, jeigu tie „juodieji penktadieniai“ vyksta internete ir perkamos prekės ten. Bet girdime tikrai visokių istorijų, matome labai skirtingai elgiasi prekybos įmonės. Vienos nuolatos informuoja atėjusius lankytojus apie atstumus, apie rankų dezinfekciją, kitos skelbia apie kalėdinius išpardavimus“, – ministrą citavo Elta.

„Jeigu matysime, kad situacija nepasikeičia, tai labiausiai tikėtina, kad bus svarstomi apribojimai prekybos įstaigoms“, – pridūrė ministras.

Patikslinta, kad maisto prekių parduotuvėms nevarstoma taikyti nei laiko apribojimo, nei kažkokių papildomų draudimų.

„Tiesiog reikėtų priminti tai, ką nuolatos akcentuoja patys prekybininkai, kad vis tik galima rečiau lankytis parduotuvėse, susiplanuojant savo pirkinių sąrašą, įsigyjant ir tuos pačius maisto produktus visai savaitei ir tokiu būdu išvengti to dažno lankymosi, kur vėlgi žmonės susitinka, tegul ir laikantis visų reikalavimų, bet rizika yra didesnė“, – atkreipė dėmesį A. Veryga.

Ragina apsipirkti internete

Prekybos centrai teigia, kad šįmet „Juodąjį penkatdienį“ pasitinka santūriai – nevykdo aktyvios komunikacijos, stiprina saugos priemones, o gyventojai yra raginami apsipirkti internetu. Vis dėlto nuomininkų strategija gali būti ir kitokia: gyventojai sulaukia SMS žinučių iš vieno ar kito prekybininko raginančio pasinaudoti nuolaidomis, ateiti apsipirkti. Tačiau daug žmonių į fizines parduotuves pritraukti nepavyks. Plačiau apie tai galima skaityti čia.

Pasak „Newsec“ turto valdymo paslaugų grupės vadovės Baltijos šalyse Ridos Kalvaitienės „Juodasis penktadienis“ – pasaulinė nuolaidų diena, o dalis prekybos centrų nuomininkų yra tarptautiniai žaidėjai, kurie savo išpardavimus iš karto organizuoja keliose šalyse, taip pat ir Lietuvoje. Praktiškai visi didieji prekės ženklai tas pačias nuolaidas taiko tiek internetinėse, tiek fizinėse parduotuvėse, todėl gyventojai skatinami naudotis el. prekybos teikiamais privalumais.
„Matome, kad pirmojo karantino e. prekybos apimtys Lietuvoje išaugo du kartus – nuo 4,1 proc. iki 8,4 proc., o tai rodo, kad vartotojų apsipirkimo įpročiai pakito, jie greitai priprato prie pokyčių ir įvertino apsipirkimo internetu patogumus“, – pabrėžia Rida Kalvaitienė.

Prekybos centrai jau anksčiau informavo, kad pandemijos laikotarpiu ėmėsi papildomų apsaugos priemonių. Į daugumą prekybos centrų galima užeiti tik pro tam numatytus įėjimus ir tik tuomet, jeigu viduje yra pakankamai vietos, – ne mažiau nei 10 kvadratinių metrų vienam lankytojui. Kiek žmonių gali būti viduje – primena standartizuoti lipdukai ant individualių parduotuvių durų, o srautus stebi pardavėjai ir apsaugos darbuotojai. Jie taip pat prižiūri pirkėjų judėjimą numatytomis kryptimis ir primena besibūriuojantiems, kad to daryti nevalia.

Darbuotojai prižiūri ir kad lankytojai nevartotų savo atsineštų gėrimų ar maisto. Nors kaukių nedėvinčių lankytojai prekybos centrai beveik nebesulaukia, apsaugos darbuotojai visiems gali pasiūlyti nemokamas kaukes.

Skirtingi centrai kas valandą ar dvi dezinfekciniais skysčiais plauna bendrąsias patalpas, laiptus, turėklus, valomos durų rankenos, laiptų ir eskalatorių turėklai, sėdimųjų baldų atlošai, atramos, bankomatų mygtukai ir kitos dažniausiai liečiamos vietos.

Atskiri centrai įsidiegę ultravioletinių spindulių lempas, kurios eskalatorių ir travelatorių porankius dezinfekuoja nuolat. Gruodžio pradžioje turėtų pradėti veikti sistema, orą valanti ir liftuose. Apie saugumo priemones nuolat primenama per centrų radiją – raginama laikytis atstumo, dezinfekuoti rankas, planuoti pirkinius iš anksto ir taip neužsibūti patalpose. Be visų šių priemonių prekybos centruose veikia septintos klasės oro filtrai, kurie yra naudojami ligoninėse bei oro uostuose, sertifikuotomis lempomis dezinfekuojami darbuotojų kambariai bei visi tualetai.

„Prekybos centrai po pirmosios pandemijos bangos atidžiai ruošėsi antrajai. Šiandien turime nesustojančius dezinfekcijos procesus skirtingomis priemonėmis, galingiausias vėdinimo sistemas ir savanoriškai dar labiau ribojamą lankytojų skaičių, nei reikalauja Vyriausybė. Pasiruošimu ir investicijomis verslas užtikrino maksimalias šiandien prieinamas saugumo priemones. Mūsų nuomone, bet kokie svarstymai trumpinti prekybos centrų darbo laiką reikštų tik dar didesnę lankytojų koncentraciją tuo laiku, kai galima apsipirkti. O ir ribojimams nėra pagrindo laikantis dabartinių saugos priemonių “, – sako Mindaugas Statulevičius, Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos prezidentas.

Lietuvos prekybos įmonių asociacija ir Lietuvos nekilnojamo turto plėtros asociacija, tardamiesi su specialistais ir medikais, taip pat parengė Gerosios praktikos vadovą. Kaip informuojama, vadovas padės užtikrinti dar didesnį saugumą prekybos vietose. Prekybos centrai, parduotuvės, visi prekybininkai kviečiami juo vadovautis. Siekiant užtikrinti saugų apsipirkimą klientams, visam prekybos sektoriui svarbu laikytis ne tik privalomų reikalavimų, bet ir geros praktikos vadovo rekomendacijų.

„Prekybininkai ne tik įgyvendina numatytus reikalavimus, tačiau imasi ir daug papildomų veiksmų. Investavo į apsaugos priemones, nenutrūkstančius dezinfekavimo procesus, ventiliacijos sistemas, lankytojų informavimą, srautų valdymą. Matome, kad įgyvendinami procesai veikia, todėl nusprendėme surinkti informaciją, apibendrinti ir pasidalinti su visais prekybininkais. Šiuo laikotarpiu ypač svarbus bendradarbiavimas ir gerų praktikų mainai, nes visų tikslas tas pats – užtikrinti saugų apsipirkimą“, – sako Rūta Vainienė, Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)