Iš viso per 2020-uosius Lietuva pritraukė 42 tiesioginių užsienio investicijų (TUI) projektų, tarp kurių – baltarusių įkurta JAV IT milžinė „Epam Systems”, kylanti JAV gyvybės mokslų sektoriaus žvaigždė „Dexcom“, fintech inovatorius „Curve“, skelbia užsienio investicijų plėtros agentūra „Investuok Lietuvoje.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė pabrėžė, kad pernai Baltarusijos režimo veiksmai privertė verslus trauktis į užsienį ir Lietuvai teko spręsti kompleksiškus relokacijos klausimus.

„Šiandien Baltarusijos įmonės jau steigiasi Lietuvoje, taip pat su daugiau nei 60 įmonių deramasi dėl persikėlimo į Lietuvą galimybių. Todėl turime išlaikyti tempą ir toliau tobulinti verslo reguliavimą, kad tarp kaimyninių šalių atrodytume patraukliausiai ir laimėtume konkurencinę kovą“, – pranešime sakė A. Armonaitė.

Nuo protestų Baltarusijoje pradžios, be „Epam Systems“ apie planus steigtis Lietuvoje paskelbė ir kitos baltarusių įmonės – „Wargaming”, „Flo Health“, „Coherent Solutions“, „Godel Technologies“.

Šios ir kitos įmonės planuoja Lietuvoje steigiamuose padaliniuose įdarbinti tiek Lietuvos, tiek Baltarusijos specialistus, teigiama pranešime.

„Investuok Lietuvoje“ vadovas Mantas Katinas sako, kad nepaisant pandemijos iššūkių, investicijų pritraukimo srityje Lietuva išlaiko aukštą kartelę.

„Pavasarinį karantiną išnaudojome greitam potencialių nišų identifikavimui ir veiklos perorientavimui – atsirado virtualūs vizitai, suaktyvinta skaitmeninė rinkodara, didesnis dėmesys skirtas krizės metu nenukentėjusioms industrijoms“, – pranešime sakė M. Katinas.

Anot jo, šiemet aktualios liks pandemijos metu išryškėjusios tendencijos – tiekimo grandinių diversifikavimas, skaitmenizacija, dėmesys gyvybės mokslų industrijai.

„Investuok Lietuvoje“ vadovas pabrėžė, kad tai, jog Lietuvą pasirinko tokie žaidimų išmaniesiems telefonams kūrėjai kaip „Wargaming“, leidžia tikėtis reikšmingesnės šios industrijos plėtros šalyje.

Tarp kitų reikšmingų TUI projektų Lietuvoje pernai agentūra išskiria duomenų analitika pagrįstus sprendimus kuriančias įmonės „Satalia“, „Cast AI“ ir „Eliq“.

Be to, 2020-aisiais apie plėtros planus paskelbė jau anksčiau Lietuvoje veikiančios „Unity Technologies“, „Revel Systems“ ir „Devbridge“.

Palyginti tuo metu 2019-aisiais į Lietuvą atėjo 47 nauji užsienio investuotojai. Tuomet skelbta, kad jie planuoja sukurti 4,6 tūkst. darbo vietų ir investuoti 135,8 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)