Sistema yra pritaikyta vykdyti mokėjimus realiuoju laiku 24 valandas per parą visus metus be poilsio dienų, jeigu tam bus pasiruošusios prie sistemos prisijungusios finansų įstaigos.

„Mokėjimų rinka pasaulyje sparčiai keičiasi, o su pasaulinėmis mokėjimo paslaugų naujovėmis koja kojon žengia ir Lietuva. Šiandien startavusi Lietuvos banko mažmeninių mokėjimų sistema leis teikti finansų įstaigų klientams kokybiškai naujo lygmens moderniausias mokėjimo paslaugas, ir tik nuo pačių finansų įstaigų priklausys, ar jos pasinaudos šia galimybe“, – pranešime spaudai sako Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas.

Pasak M. Jurgilo, jei sistemoje dalyvaujančios finansų įstaigos bus pasiruošusios ir to pageidaus, naująją mažmeninių mokėjimų sistemą valdantis Lietuvos bankas sudarys galimybę teikti momentinių mokėjimų paslaugas. Tai reiškia, kad sistemoje dalyvaujančių finansų įstaigų klientams pervestos lėšos bus įskaitomos realiuoju laiku 24 valandas per parą visus metus be poilsio dienų.

Šiuo metu lėšų įskaitymas, jei mokėtojo ir gavėjo sąskaitos yra skirtinguose bankuose, gali užtrukti iki valandos, kai mokėjimas atliktas darbo valandomis, ir iki kelių dienų, kai mokėjimas atliktas po darbo valandų prieš savaitgalį ar švenčių dienomis.

Naująja sistema Lietuvos bankas taip pat siekia padidinti konkurenciją mokėjimų rinkoje – sudarytos sąlygos sistemos galimybėmis naudotis ne tik bankams, bet ir kredito unijoms, mokėjimo ir elektroninių pinigų įstaigoms, veikiančioms Lietuvoje, taip pat ir kitose pasaulio šalyse.

Iki šiol sistemoje nebuvo realizuotas netiesioginio dalyvavimo modelis, ir todėl šios įstaigos neturėjo prieigos prie mokėjimo sistemų ir buvo priverstos naudotis bankų paslaugomis.

Pirmieji mokėjimai naujoje Lietuvos banko administruojamoje sistemoje sklandžiai atlikti gruodžio 8 d.

Naujoji mažmeninių mokėjimų sistema yra prijungiama prie Europos mažmeninių sistemų ir automatinių tarpuskaitos namų tinklo, t. y. per ją atlikti mokėjimai taip pat sparčiai pasieks visus SEPA (visos ES šalys, Norvegija, Islandija, Lichtenšteinas, Monako Kunigaikštystė, Šveicarija ir San Marinas) veikiančius mokėjimo paslaugų teikėjus ir jų klientus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)