Savivaldybės įmonės „Vilniaus atliekų sistemos administratorius“ (VASA) direktorius Rimantas Juknevičius BNS antradienį teigė, kad vežėjams jau skiriamos baudos.

„Bendra situacija Vilniaus mieste yra stabili, tų vietų, kurios šiek tiek yra nukrypimai nuo grafikų – jie yra, juos fiksuojame. Esame užfiksavę 239 pažeidimus, kada laiku neaptarnauti konteineriai. Bus taikomos atitinkamos sankcijos, kurios numatytos sutartyse“, – teigė jis.

Anot VASA vadovo, daugiausia baudų bus skirta dėl laiku neišvežtų atliekų – numatyta, jog už vieną laiku neišvežtą konteinerį bauda siekia 60 eurų.

R. Juknevičius teigia, kad daugiausiai pažeidimų užfiksuota „Ekonovus“ ir „Ecoservice“ aptarnaujamose teritorijose – šios bendrovės prižiūri visą miestą, išskyrus centrinę jo dalį.

Bendrovės direktorius pažymėjo, kad nuo gegužės 1-osios startavus atliekų sistemos pertvarkai, į ją įtraukti ir tie gyventojai ar įmonės, kurie iki tol nemokėjo už atliekų vežimą ir nebuvo aptarnaujami, o atliekas mesdavo į kitus konteinerius. Dėl šių sprendimų vartotojų padaugėjo iki 30 proc., tad dalis maršrutų nespėjami aptarnauti per vieną dieną. Ypatingai sudėtinga padėtis, anot jo, yra priemiesčiuose.

„Jei anksčiau tie, kurie turėjo sutartis, pravažiuodavo per vieną dieną, dabar jau nespėja to padaryti, nes turi daugiau vartotojų, daugiau taškų. Šie gyventojai atliekas anksčiau veždavo į Vilniaus miestą, pakeliui, į miesto konteinerius. Jei jie neturėjo sutarties, jie nebuvo identifikuoti sistemoje, jų iki gegužės 1-osios nebuvo“, – aiškino R. Junkevičius.

Po gegužės 1-osios pertvarkius atliekų sistemą sostinė padalinta į penkias dalis. Šiaurinę, rytinę ir vakarinę zonas aptarnauja „Ecoservice“, centrinę – „VSA Vilnius“, pietuose dirba „Ekonovus“. Pertvarka siekiama, kad būtų įgyvendintas principas „naudojasi visi, moka visi“.

Po šių permainų kai kur nebuvo vežamos atliekos, o Vilniaus valdžia sulaukė ir Sveikatos apsaugos ministerijos kritikos. NVSC praėjusią savaitę įspėjo, kad dėl kai kur neišvežtų atliekų gali tekti skelbti ekstremalią situaciją. Reaguodami į šiukšlių krizę Vilniuje, šią savaitę į specialų posėdį žada rinktis Seimo Aplinkos apsaugos ir Sveikatos reikalų komitetai.

R. Juknevičius pripažįsta, kad dar vienos pasipiktinimo bangos tikimasi, kai gyventojai sulauks sąskaitų. Jas planuojama pradėti siųsti jau kitos savaitės pabaigoje.

Meras Remigijus Šimašius BNS tikino, kad didžiajai daliai gyventojų, ypač daugiabučiuose, atliekų išvežimas pigs.

„Aišku, jei yra ypatingai didelis vienbutis namas, taip pat kai kuriems verslams gali ir pakilti. natūralu, kad bus visokių situacijų, bet absoliučiai daugumai žmonių ne truputėlį, o smarkiai kainos turėtų sumažėti“, – neabejojo jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)