Iki švenčių dar liko pusantro mėnesio., tačiau kelionių agentūros jau dirba išsijuosusios. Skaičiuojama, kad didžiausią dalį į Lietuvą švęsti atvyksiančių turistų sudarys būtent rusakalbiai, atvykę iš Rusijos ir Baltarusijos.

Skaičiuojama, kad šiemet per šventes rusakalbių turistų Lietuva sulauks bent penktadaliu daugiau nei pernai.

„Šiais metais yra didelis susidomėjimas. Gausu Baltarusijos įmonių, kurios atvyksta savo naujametinį vakarėlį ir Naujus metus atšvęsti į Lietuvą“, – teigė „Baltic Travel Group“ direktorė Eglė Jaugienė.

Dauguma rusakalbių Lietuvoje per šventes planuoja praleisti savaitę ar dvi ir kiekvienas palikti iki 3000 dolerių.

„Dėl jų mušasi visas pasaulis, mat tai iš tikrųjų yra labai geri turistai. Ypatingai Rusijos turistai, jie atvažiuoja ir naudojasi visais turistiniais produktais: lanko lankytinas vietas, važiuoja į muziejus, pietauja restoranuose, naudojasi SPA paslaugomis, perka gidų paslaugas“, – būsimų turistų savybes vardijo Turizmo verslo asociacijos prezidentė Žydrė Gavelienė.

Pajūrio kurortams rusakalbiais turistais teks dalytis su Latvija, Estija, tačiau Vilniui, o ypač Druskininkams pasisekė – čia apsistos dauguma atvykusiųjų.

Druskininkų SPA centruose, gydyklose laisvų vietų jau dabar nebėra. Paskutinės vietos užsakinėjamos ir viešbučiuose bei restoranuose.

„Tuo metu turime virš 80 proc. rusakalbių, nes visi lietuvaičiai jau po truputį puola į darbus. O dėl užimtumo, tai praktiškai jau senokai, kai nebeliko laisvų vietų, nes kai kurie žmonės išvažiuodami užsisako ateinantiems metams“, – kalbėjo Druskininkų sveikatinimo įstaigų asociacijos prezidentas Valdas Trinkūnas

Vietiniai juokauja, kad per šventes Druskininkai tampa mažąja Rusija. Turtingus rusakalbius čia traukia, kad atvykti netoli, kainos jiems mažos, o pramogas ir procedūras randa vienoje vietoje.

„Pusvalandį praleisti slidinėjimo arenoje, po to pasilepinti SPA ar gydomosiomis procedūromis, vakare nueiti į vandens parką“, – tokiomis pramogomis kvietė pasilepinti Druskininkų vicemerė Kristina Miškinienė.

„Kalėdiniu ar Naujųjų metų sezonu užsakyta praktiškai viskas. Kaip ir visi Druskininkai – jie, manau, jau senokai pilni. O prie to prisidėjo ir mūsų objektas, labai padidindamas visą kurorto užimtumą“, – sakė Žiemos pramogų komplekso vadovas Andrius Stasiukynas.

Planuojamą kaip niekad didelį rusakalbių turistų srautą Lietuvos kurortai aiškina tuo, kad Pietuose siaučiant finansiniams ir politiniams neramumas, švęsti rusai ir baltarusiai plūsta į Europos kurortus.