Tie gyventojai, kurie NT mokestį už 2015 m. jau sumokėjo senąja tvarka (kai NT vertė buvo apskaičiuojama visai šeimai), permoką galės susigrąžinti.

Šiemet kiekvienas mokėtojas turi pateikti ne šeimos, o individualią deklaraciją (forma KIT715), nes kiekvienas individualiai taiko neapmokestinamąją vertę. Individuali vertė turėtų būti taikoma ir sutuoktiniams, valdantiems NT bendrąja jungtine nuosavybės teise. Mokesčio tarifas siekia 0,5 proc. vertės, viršijančios 220 tūkst. eurų.

Apskaičiuojant NT mokestį už 2015 m. mokestinį laikotarpį, papildoma lengvata taikoma šeimos nariams priklausančio NT vertei, jei tos šeimos augina tris ir daugiau vaikų (įvaikių) iki 18 m., ar tos šeimos augina neįgalų vaiką (įvaikį) iki 18 m., taip pat vyresnį neįgalų vaiką (įvaikį), kuriam nustatytas specialusis nuolatinės slaugos poreikis.

Tokiu atveju neapmokestinamoji NT, priklausančio šeimos nariams, vertė didinama 30 proc. (66 tūkst. Eur) ir taikoma individualiai kiekvienam iš sutuoktinių jų pasirinktu santykiu.

VMI pavaduotojos Vilmos Vildžiūnaitės teigimu, mokestis už 2015 m. turi būti apskaičiuojamas taikant individualią 220 tūkst. eurų neapmokestinamąją vertę kiekvienam fiziniam asmeniui, nuosavybės teise turinčiam (įgyjančiam) NT.

Tuo atveju, kai NT valdomas bendrąja jungtine nuosavybės teise sutuoktinių, 0,5 proc. NT mokestį mokėti reikės tik tada, jei kiekvienam iš jų priklausančio NT vertė viršija 220 tūkst. eurų, tuomet kiekvienas iš sutuoktinių turėtų atskirai pateikti NT mokesčio deklaraciją KIT715.

Šiuo mokesčiu apmokestinami tokie gyventojams nuosavybės teise priklausantys arba įsigyjami gyvenamosios, sodų, garažų, fermų, šiltnamių, ūkio, pagalbinio ūkio, mokslo, religinės, poilsio paskirties statiniai ar patalpos, žuvininkystės statiniai ir inžineriniai statiniai, kurių vertė viršija 220 tūkst. eurų (išskyrus atvejus, kai šis turtas naudojamas pajamoms iš žemės ūkio veiklos gauti (uždirbti), teikiant laidojimo paslaugas, švietimo darbui, kaip kūrybinės dirbtuvės (studijos) individualiai kūrybinei veiklai, kulto apeigų reikmenų gamybai, taip pat socialinei globai ir socialinei priežiūrai).

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)