Šešėlinės Vyriausybės bendruomeninių reikalų ministras Donatas Jankauskas mano, kad nėra gerai, jog minimali mėnesio (MMA) alga yra beveik tokia pati kaip ir specialistų atlyginimas. Jo tikinimu, dirbantys žmonės turi turėti galimybę gyventi oriai, todėl negalima spręsti tik vienos problemos dalies, tačiau šiandien tam nėra reikialingų pamatavimo galimybių.

 
Pensijų klausimo sprendimams D. Jankauskas pat turi priekaištų.

 
 „Pensijų kompensavimas už dviejų metų laikotapį prieš rinkimus, tiek Prezidento, tiek Europos Parlamento buvo forsuotas, o nieko nedaroma dėl mažiausias pensijas gaunančių žmonių. Primenu, kad iki 650 Lt pensijos nebuvo mažinamos, tai reiškia, kad tokias pensijas gaunantys žmonės nieko nepajuto ir artimiausiu metu, vargu, ar galės pajusti, kol valdančioji koalicija problemas sprendžia ne realiais darbais, o kalbėjimu“, - „Žinių radijo“ laidoje „Dienos klausimas“ sakė pašnekovas.

 
Ekonomistas Romas Lazutka sako, kad Lietuvoje reikia tam tikros sistemos, o ne vienkartinių išmokų ar atlyginimų didinimo.

 
„Tokie vienkartiniai padidinimai yra būdingi kokiam nors revoliuciniam laikotarpiui, ypatingų krizių atvejų. Dabar Lietuvos ekonomika yra pakankamai stabili ir būtų svarbiau suteikti prioritetą sistemų kūrimui.“

 
„Pavyzdžiui, minimali alga, apie tai jau senai kalbama, kad ją didinti reikėtų ne priepuoliais 50 ar 100 Lt, bet tiesiog priimti įstatymą, kuriame būtų numatyta, kada ir kokiais kriterijais remiantis minimali alga turėtų didėti. Ir tai nebūtų vienkartiniai sprendimai“, - sakė R. Lazutka.

 
Jo tikinimu, kai didinamos tik tam tikrų asmenų pensijos, yra iškreipiama sistema. Taip vyksta todėl, kad žmonės moka socialiniam draudimui įmokas procentais nuo savo algos.

 
„Tie, kurie uždirba daugiau, daugiau ir sumoka. Ir jie pagrįstai tikisi didesnės pensijos. Tai jeigu didinamos tik minimalios pensijos, tai reiškia, kad tie, kurie daugiau uždirba, daugiau sumoka, jie yra demotyvuojami“, - tikino pašnekovas.

 
Pensininkė iš Vilniaus Genovaitė, kurios pensija siekia vos 600 Lt, sako, kad jai nereikia tų žadamų 10 Lt.

 
„Jūs man jų nepridėkite. Aš be jų pragyvenau iki šiol ir pragyvensiu toliau. Jūs geriau žiūrėkite į tuos, kurie vaikus augina, kurie gyvena vieniši ir negali sumokėti už butą. L. Graužinienė sako, kad mes taip sunkiai dirbome, todėl mums reikia juos pridėti. O mokytojai nesunkiai dirba? Seimas gauna kanceliarinių prekių, o mano dukra dirba mokytoja, tėvai bedarbiai neturi už ką nupirkti nei sąsiuvinio, nei rašiklio“,- aiškino pašnekovė.