Pensijų kompensavimui reikės 443 mln. litų, tačiau šiais metais tam reikės 88,6 mln. litų, arba 20 proc. nuo kompensavimui reikiamos visos sumos.

Likusi suma bus kompensuota 2015 m. ir 2016 m.

„Pinigai numatyti iš akcizo didinimo alkoholiniams gėrimams iki 20 proc. Visa kita bus ieškoma vidinių rezervų ir tikimės, kad įvyks lūžis dar geriau renkant pajamas į biudžetus, kovojant su šėšėline ekonomika“, - pirmadienį sakė premjeras Algirdas Butkevičius.

Šiuo metu pagal Akcizų įstatymą alui taikomas akcizo mokestis siekia 8,5 litai už 1 proc. faktinės tūrinės alkoholio koncentracijos, nuo šių metų balandžio 1-osios mokestis didėja iki 9,35 lito.

Vynui iš šviežių vynuogių taikomas 58 litų mokestis už produkto hektolitrą, jeigu etilo alkoholio koncentracija ne didesnė nei 8,5 proc. Kitam vynui akcizas – 198 litai už produkto hektolitrą. Nuo balandžio 1-osios mokestis didėja atitinkamai iki 85 litų ir 225 litų.

Etilo alkoholiui už gryno etilo alkoholio hektolitrą taikomas 4416 litų mokestis, nuo balandžio 1-osios mokestis kils iki 4460.

Tarpiniams produktams, jeigu alkoholio koncentracija mažesnė nei 15 proc., akcizo mokestis siekia 216 litų už produkto hektolitrą, jei koncentracija didesnė nei 15 proc. - 304 litai už hektolitrą.

Nuo balandžio pradžios tarpiniams produktams irgi atitinkamai didėja: žemesnės nei 15 proc. alkoholio koncentracijos gėrimams – iki 281 lito, didesnės – 400 litų.

Tačiau akcizų didėjimas nuo balandžio mėnesio numatytas 2013 m. liepos 2 d. priimtose Akcizų įstatymo pataisose. Tuo tarpu premjeras A. Butkevičius teigia, kad naujų pataisų dėl akcizų didėjimo Seimas imsis šių metų kovo mėnesį.

„Aš manau, kad artimiausiu metu, kovo mėnesį, bus pateikti įstatymų projektai. Kovo mėnesį bus priimta, o, kaip žinote, mokestiniai įstatymai įsigalioja po 6 mėnesių“, - sakė A. Butkevičius.

Klausiamas, kokiam alkoholiui didės akcizai, premjeras aiškino, kad pakeitimai bus taikomi visam alkoholiui, nes „Lietuvoje alkoholio vienam gyventojui suvartojama labai daug“.

„Tikimės, kad ir vartojimas sumažės. Kad su šiuo blogiu šiek tiek mes pakovosime“, - aiškino politikas.

Algirdas Butkevičius
Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimantas Pabedinskienė pabrėžė, kad pensijų kompensavimas lies senatvės ir neįgalumo pensininkus, kurių Lietuvoje yra apie 500 tūkst. žmonių.

„Į kompensuojamų pensijų skaičių taip pat patenka ir dirbantieji, bet jiems bus grąžinama už tą „sodrinę“ senatvės pensiją“, - sakė A. Pabedinskienė.

DELFI primena, kad 2010 m. pavasarį Konstitucinis Teismas išaiškino, kad per ekonominę krizę sumažintas senatvės ir invalidumo pensijas būtina teisingai ir per protingą laikotarpį kompensuoti, kai tik šalyje nelieka ypatingos krizinės padėties.

Apie mokesčių didinimą vardan pensijų kompensavimo kiek anksčiau prabilo socialdemokratas Algirdas Sysas, tačiau premjeras A. Butkevičius tuomet atkirto, kad mokesčiai didinami nebus.

„Čia yra tik A. Syso nuomonė“, - tuomet sakė premjeras.

Paklaustas, iš kur – skolintų lėšų ar didesnių mokesčių – ims pinigus pensijų kompensavimui, jis užtikrino, kad nebus skolinamasi „pravalgymui“.

Savo ruožtu, A. Sysas nuomonės nepakeitė. Nepaisant premjero kritikos, Seimo vicepirmininkas ir toliau deklaravo, jog mokesčių didinimas ar naujų įvedimas gali būti reikalingas.

„Ir pensijų didinimas, ir pensijų kompensavimas įmanomas tik tada, kai valstybė turės papildomai lėšų. Todėl ir reikia kalbėti: ar mes turime taupyti, ieškoti šaltinių taupydami, kovoti su šešėliu, su korupcija, su visais kitais dalykais. Arba įvedinėti naujus mokesčius“, - pozicijos nekeitė A. Sysas.

Paklaustas, kokie tai galėtų būti mokesčiai, jis nurodė jau ne sykį minėtus mokesčius: automobilių, nekilnojamojo turto. Dar viena galimybė kompensuoti pensijas, socdemo nuomone, yra alkoholio akcizo didinimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (389)