Praėjus penkeriems metams, vienas iš euro kūrėjų, buvęs ECB vyriausias ekonomistas ir Vokietijos centrinio banko atstovas Otmaras Issingas išleido knygą, kurioje perspėja, kad euro zona gali suirti.

„Visi argumentai yra už euro zonos išsaugojimą. Tačiau kiek šalių joje išliks, dar neaišku“, - knygoje, pavadintoje „Kaip mes išsaugojome eurą ir sustiprinome Europą“, rašo O. Issingas. Konkrečiai Graikijos jis neįvardina, tačiau spekuliacijos apie jos pasitraukimą sklando jau kuris laikas. Spėliojama, kad jos keliu vėliau gali pasukti ir Ispanija.

O. Issingas taip pat prieštarauja dabartinio ECB vadovo Marijaus Dragio nuomonei, kad euras yra nepanaikinamas.

„Mes dar toli gražu negalime pasakyti „viskas, dabar tikrai padarysime progresą“. Beveik visose šalyse esminės reformos dar nepadarytos“, - knygoje rašo ekonomistas.

Jis taip pat atmeta ECB kaip pagrindinio kovotojo su euro zonos skolų krize vaidmenį.

„Kuo mažiau politikai imasi problemų esmės, tuo labiau jie tikisi ir reikalauja, kad tai darytų ECB, kuris nėra tam sukurtas. Tai centrinis bankas, o ne institucija, skirta gelbėti vyriausybes, kurioms gresia bankrotas“, - teigia O. Issingas.

Jo knyga pasirodė praėjus vos kelioms dienoms po to, kai euro grupės pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris pareiškė, kad Graikijos pasitraukimas iš euro zonos būtų suvaldomas, nors ir netrokštamas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)