„Statoma jėgainė Vilniuje leis kasmet ne tik išvengti 160 tūkstančių tonų atliekų patekimo į Lietuvos sąvartynus, bet taip pat prisidės prie kito aplinkosauginiu požiūriu darnaus projekto – Norvegijos Langiojos salos reljefo atkūrimo“, – sako VKJ generalinis direktorius Saulius Barauskas.

Norvegijoje panaudojant sudėtingus technologinius įrenginius lakieji pelenai yra maišomi su iš pramonės atliekų gauta rūgštimi ir vandeniu, tokiu būdu suformuojant į gipsą panašią medžiagą. Šia medžiaga yra užpildomi minėtoje saloje dėl kalkakmenio gavybos susiformavę krateriai, o atstatyta salos dalis yra sugrąžinama visuomenei jos poreikiams.

Bendrovė NOAH tokiu būdu siekia atkurti prieš industrinėje eroje buvusį Norvegijos salos kraštovaizdį. Ši įmonė taip pat neseniai paskelbė apie savo planus išgauti druskas iš pavojingų lakiųjų pelenų. Už pastarosios technologijos vystymą NOAH gavo beveik 1 mln. eurų vertės paramą iš Norvegijos inovacijų agentūros.

Skaičiuojama, kad per metus VKJ susidarys apie 11 tūkst. tonų dūmų valymo ir lakiųjų pelenų, kurių Lietuvoje nėra kur panaudoti. Bendra trejų metų VKJ sutarties su „Vakarų krova“ vertė siekia iki 4,2 mln. eurų be PVM.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)