„Pasaulio banko pagrindinė išvada labai aiški – siekimas garantuoti trumpojo laikotarpio pelną, parodomą metinėse finansinėse atskaitose, atima galimybę uždirbti kur kas daugiau. Todėl siūloma investicijų horizontą pailginti iki kelerių metų, nesureikšminti banko metinio finansinės veiklos rezultato. Nors pasirinkus tokią investavimo strategiją, kai kuriais metais gali būti patiriama neigiama grąža, tačiau ilguoju laikotarpiu ji būtų gerokai didesnė. Lietuvos vidutinės metinės pajamos iš užsienio atsargų valdymo galėtų išaugti 0,2–0,4 proc. BVP“, – sakė Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas Darius Petrauskas.

Pasaulio banko ekspertai taip pat pabrėžė, kad Lietuvos bankas turi aukštos kvalifikacijos darbuotojų, geras sistemas ir yra sukūręs deramą investavimui reikalingą infrastruktūrą, tačiau kartu rekomenduojama plėsti finansinių priemonių arsenalą, investicijas plačiau diversifikuoti. Būtent toks tikslas formuluojamas įsteigtai naujai Bankininkystės tarnybai, nurodo Lietuvos bankas.

„Ypač mažų palūkanų aplinkoje įprasti ir ypač atsargūs centrinių bankų užsienio atsargų valdymo būdai yra vis mažiau veiksmingi. Dabar už galimybę investuoti į itin saugius skolos vertybinius popierius rinkos dalyviai netgi primoka. Todėl, siekdami pageidaujamos investicijų grąžos, neišvengiamai turime ieškoti naujų galimybių ir priemonių plėsti investicijų rizikos tolerancijos ribas“, – sakė Lietuvos banko Bankininkystės tarnybos direktorius Mindaugas Vaičiulis.

Siekiant, kad užsienio atsargų valdymas būtų efektyvesnis, Pasaulio bankas taip pat ragina peržiūrėti ir su užsienio atsargų valdymu susijusių funkcijų pasidalijimą Lietuvos banke. Siūloma, kad Lietuvos banko valdyba priimtų tik aukščiausio lygio strateginius sprendimus, o strateginių sprendimų taktinis įgyvendinimas didesne aprėptimi būtų patikėtas Bankininkystės tarnybai, kuri vykdytų ir kasdienes rinkos operacijas.
Tai investicijų valdymui suteiktų daugiau lankstumo, operatyvumo, padidintų Bankininkystės tarnybos atsakomybę priimant investicinius sprendimus.

Lietuvos bankas pagal Pasaulio banko rekomendacijas parengs naujas užsienio atsargų valdymo gaires.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)