„Albanija yra kandidatė tapti ES nare. Todėl šalyje vyksta integracijai reikalingos reformos, modernizuojama ekonomika. Elektroninių mokėjimų verslui niša tikrai yra, nes šalyje šiuo metu apie 96 proc. kasdienių atsiskaitymų atliekama grynaisiais. Kitos Balkanų valstybėsSerbija, Bosnija – taip pat išlieka mūsų plėtros radare. Mes visą regioną matome kaip suspaustą spyruoklę – ateityje modernizuotos ekonomikos, tapusios bendros ES rinkos dalimi, turi potencialą šauti aukštyn. Atėjus tam laikui, šiose rinkose būsime jau gerai pažįstami” – sako Vytenis Morkūnas, „Paysera LT“ direktorius.

Pasak V. Morkūno, lietuviško „fintech“ plėtra Balkanuose yra gera žinutė ir Lietuvos verslui, kuris prekiauja su Balkanų įmonėmis arba pradeda verslą šiame regione.

Pasaulio banko duomenimis, pagal gyventojų skaičių Albanija panaši į Lietuvą (2,9 mln. gyventojų), tačiau šalies BVP prilygsta Lietuvos BVP, kuris buvo 2002-2003 m.

Pasak V. Morkūno, nors Albanijoje atliekamos reformos, susijusios su integracija į ES, verslui užmegzti saitus su Vakarų valstybėmis visai nepadeda vietinių finansų įstaigų taikomi aukšti pervedimų į užsienį tarifai.

„Mums Šiaurės Europoje neįprasta matyti, kad to paties žemyno Pietryčiuose esantis verslas už pervedimą eurais klientui ar tiekėjui į ES sumoka 40 Eur komisinį. Ketiname tai pakeisti iš esmės. Nuo šiol vietos verslui pervedimai eurais į SEPA erdvės bankus kainuos centus, o perlaidos eurais į ne SEPA valstybes – Serbiją, Turkiją – kelis eurus“, – teigia V. Morkūnas.

„Paysera Albania“ pradėjo darbuotojų paiešką, o finansines paslaugas vietos gyventojams ir verslui „fintech“ įmonė pasiūlys gavusi elektroninių pinigų įstaigos (EPĮ) licenciją iš Albanijos centrinio banko. Licenciją planuojama gauti iki šių metų pabaigos.

Užsienyje „Paysera“ tinklas plečiasi jungtinės veiklos principu kartu su vietiniais partneriais. Veikla užsienyje koordinuojama per Jungtinėje Karalystėje registruotą bendrovę „Paysera“ LTD. Šiuo metu tinklas vienija įmones Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Rumunijoje, Bulgarijoje, Kosove ir Albanijoje.

„Paysera“ taip pat planuoja plėstis kitose Balkanų valstybėse, ieško partnerių Turkijoje, Pietų Amerikoje, kitose šalyse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)