Nuo 2005 m. Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba daugiausiai nesaugių ne maisto prekių tarp vaikiškų žaislų, baldų ir drabužėlių, o baudų sulaukė tiek didieji, tiek smulkūs ir pavieniai prekybininkai.

Kalbinti specialistai paaiškina, kad tiek nesaugių prekių vaikams – nesėkmingo kainos ir kokybės santykio paieškos rezultatas. Verslo konsultacijų bendrovės „Strategy Labs“ konsultantas Audrius Savickas dėsto, kad tokius nesusipratimus lema du sunkiai suderinami pirkėjų norai: pirkti pigias, bet kokybiškas prekes.

Audrius Savickas
„Natūraliai, prekybininkai ar tiekėjai, ieškodami pigumo, apsiperka Kinijoje ar pas kitus mažiau atsakingus gamintojus. Veikiausiai per tokį kompromisų ieškojimą įsigyjama nekokybiškų ar nesaugių gaminių. Kitas veiksnys, manau, yra į vaikų prekes per patikras kreipiamas didesnis dėmesys, nes vaikai yra didelę reakciją kelianti auditorija“, - kalbėjo A. Savickas.

Jis sako, kad kai randamos nesaugios ar pavojingos prekės, prekybininkui tai – didžiulė žala.

„Vienintelis būdas valdyti tokią krizę pardavėjui yra nuoširdžiai komunikuoti ir imtis priemonių: įdiegti saugumo procedūras, atsakingiau pasirinkti tiekėjus. Pirkėjai taip pat galėtų būti sąmoningesni ir, jei mato, kad prekybininkas nereaguoja ir padėties netaiso, apie tai pranešti socialiniuose tinkluose“, - mano A. Savickas.

Pasak jo, prekybininkai žino, kad pirkdami prekes vaikams, paprastai žmonės išlaidauja daug daugiau, nei leistų pinigų išleisti savo reikmėms, ypač, jei kalbama apie pirmą vaiką.

„Natūralu, kad dėl to atsiranda vis daugiau erdvės ekologiškiems, sveikiems, patikrintiems ir iš aiškių medžiagų pagamintiems produktams. Ne atsitiktinai į madą grįžo ir mediniai žaislai“, - primena pašnekovas.

„Nielsen“ prekybos analitikos vadovas Rytų Europai Artūras Urbonavičius dėsto, kad veikiausiai gausų pavojingų ir nesaugių vaikiškų prekių kiekį galima paaiškinti plastmasės kiekiais.

„Palyginti daug vaikiškų prekių yra gaminama iš plastmasės. Dažnai jos - pigaus segmento prekes, kurių didžioji dalis yra gaminama Kinijoje ir yra prieštaringai vertinamos, nes yra ir labai kokybiškai pagamintų produktų, ir labai prastų. Mažiau kokybiškos prekės neretai patenka į kainoms jautrias šalis, pavyzdžiui, Rytų Europos“, - sakė jis.

Pašnekovas primena ir tai, kad prekės vaikams, žaislai ir panašūs gaminiai yra labai kruopščiai tikrinami.

„Dažniau tikrinant vaikiškas prekes, dažniau randama pažeidimų. Aš pats esu pastebėjęs, kad kai kurie guminiai gaminiai skleidžia nemalonų kvapą, pavyzdžiui, esu įsigijęs gumines šliures, kurios smirdėjo beveik metus. Abejoju, kad tai – labai sveika, bet gal jų netikrina taip nuodugniai, kaip vaikiškų žaislų“, - apibendrino A. Urbonavicius.

Pavojingų žaislinių gyvūnų - kalnai

Per pastarąjį dešimtmetį įmonės yra gavusios baudų už parduodamus pavojingus žaislus. Bene daugiausiai jų prekiavo žaisliniais gyvūnais ir žvėrimis.

Baudos skriejo tiek už įprastus, tiek už egzotinius žaislinius gyvūnus: „Lizėja“ nubausta už nesaugius žaislus „šuo” (550 Lt bauda), „Nersama“ už nesaugius minkštus kimštinius šuniukus ir kirminus (po 500 Lt), V. Šutkaus komercinė įmonė už žaislą dinozaurą su ratukais (500 Lt), o „Kotryna“ prekiavo pavojinga stumdoma voveraite (600 Lt).

Ypatingai daug nesaugių ir pavojingų cypsinčių ir guminių žaislų: „Sanifinas“ bausta už žaislus cypsiukus „Delfinas“ ir kitus (700 Lt), „Mevasta“ už guminius gyvūnėlius (1500 Lt), „Osmerida“ pateikė į rinką pavojingų cypiamųjų žaislų rinkinius: avinėlių, žuvyčių ir mašinėlių (800 Lt), o L. Stašaitienės firma – pavojingą guminį žaislų rinkinį (850 Lt).

Žaisliniai telefonai, mašinytės, ginklai

Ne kartą baudas gavo žaislinių telefonų pardavėjai, taip pat - vaikiškų mašinyčių ir ginklų platintojai.

Vaikiškų prekių parduotuvė „Kotryna“ bausta už pavojingą žaislą – telefoną, o bendrovė „Tavo noras“ už vištą telefoną, abiem įmonėms skirtos baudos po 500 Lt.

Baudų gavo ir įvairių žaislinių ginklų bei jų rinkinių pardavėjai: R. Baltrūno įmonė už pavojingus žaislus – policininko rinkinius (500 Lt), „Sinovada“ už žaislą – pistoletą (500 Lt), „Tavo noras“ už įvairius šautuvų rinkinius (2000 Lt) ir triratukus (1000 Lt), R. Vaičiaus įmonė už žaislus – rinkinius „Dart Gun“ (1000 Lt), o L. J. Rabikauskienės įmonė prekiavo nesaugiais šautuvėliais, strėlytėmis (800 Lt).

J. Girijotienės individuali įmonė pateikė į rinką pavojingus žaislus: krokodilą - mašinėlę, lėktuvą, lėles dvynius ir jai skirta 600 Lt bauda, o „Mevasta“ prekiavo pavojingu garvežiu „Happy childhood“ ir gavo 2500 Lt baudą.

Įmonės baustos ir už pavojingas sprogstamąsias kapsules: L. Stašaitienės firmai skirta 5000 Lt bauda.

Pavojingi ir nesaugūs baldai

Pavojingi ir nesaugūs baldai – taip pat ne išimtis. Lietuvoje nesaugiomis buvo pripažintos vaikiškos kėdės, lovelės, vėžimėliai ir daugybė kitų prekių.

Už pavojingą aukštą vaiko kėdę bausta „Kotryna“ (700 Lt bauda), o už nesaugias vaiko kėdes: „Teora ir KO“ (500 Lt), „Degris“ (600 Lt) ir „Greifto“ (750 Lt).

„Vaikučiui“ už pavojingą vaiko lovelę skirta 550 Lt, o „Voirai“ - 600 Lt baudos.

Įmonės rinkai tiekė ir pavojingų barškučių: „Voirai“ skirta 1800 Lt bauda, įmonei „Viskas už vieną eurą“ - 5000 Lt bauda.

„Kotrynoje“ buvo rasta pavojingų vaikų vežimėlių, už tai skirta 650 Lt bauda, „Vaikutyje“ - pavojingų vaikiškų vaikštynių (500 Lt bauda), o „Pigu“ teikė į rinką pavojingas vaikų maitinimo kėdutes (500 Lt bauda).

Augantys ir judantys – taip pat pavojingi

Įmonės baustos ir už pavojingus žaislus „Yo-Yo“: „Deizija“ turėjo sumokėti 700 Lt, „Viskas už vieną eurą“ - 5000 Lt, „Mikstopas“ - 1500 Lt baudų.

„Mikstopas“ gavo 1000 Lt baudą ir už pavojingą dviračių remonto rinkinį, o „Laima style“ tokią pat baudą gavo už vaikišką dviratį.

Augantys žaislai – taip pat ne itin saugūs: V. Šutkaus individuali įmonė ,,1001 smulkmena“ už augančius žaislus gavo 1200 Lt baudą, o „Vision euronord“ - 500 Lt.

Baudas turėjo sumokėti ne tik parduotuvių savininkai, bet ir dirbantys su verslo liudijimais: nustatyta, kad verslo liudijimo turėtojas Kazimiras Lučinskis prekiavo pavojingais augančiais kiaušiniais bei „yoyo“ tipo žaislais, jam skirta 500 Lt bauda.

Tokio pat dydžio baudas už pavojingus „yoyo“ tipo žaislus, barškučius ir prisukamus žaislus gavo verslo liudijimų turėtojai Marina Rekel ir Igoris Melnikovas.

Prausimo priemonės, tekstilė

Rečiau pavojingais pripažįstamos vaikams skirtos prausimo priemonės ar tekstilė.

Pripažinta, kad „Kotryna“ pateikė į rinką pavojingus kūdikių tekstilės gaminius, skirta 750 Lt baudą.

Įmonės baustos ir už žaislus, kuriuos vaikai gali naudoti vandenyje: „Vilsokė“ už muilus su ančiuku, varle, delfinu (2 500 Lt), „Voira“ už pavojingus rinkinius maudymuisi „Gyvūnų mažyliai“ (700 Lt).

Pavojingų žaislų buvo rasta ir kitose įmonėse, pavyzdžiui, „Sanifinui“ už tai skirta 4000 Lt bauda, o „Saldainiui“ - 4500 Lt, tačiau nevardijama, kokios tai prekės.

Pardavėjai privalo iš pirkėjų priimti parduotas nesaugias ir pavojingas prekes bei už jas grąžinti pinigus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)