Japonai į JK investuoja didžiulius pinigus, kuria gamyklas, darbo vietas, kai kuriais atvejais Londonas azijiečiams yra tarsi langas į Europos rinką, todėl nenuostabu, kad jie susirūpino britų sprendimu palikti Europos Sąjungą.

„Brexit“ padariniai gali lemti, kad japonai pasitrauks iš JK. Ir tai ne tušti žodžiai – jau pernai sulaukta rimtų signalų, kad Japonijos kompanijos ruošiasi apleisti ūkanotąjį Albioną, taip be darbo palikdamos tūkstančius šalies gyventojų.

O neseniai atskleista, kad dėl „Brexit“ susirūpino ne tik Japonijos verslas, bet ir vyriausybė.

Praėjusių metų rugsėjį Japonijos užsienio reikalų ministerija laišku kreipėsi į JK valdžią ir informavo, kaip jie reaguoja į „Brexit“ ir kokios skaudžios gali būti pasekmės. Be to, partneriai iškėlė ir tam tikrus reikalavimus.

Kai laiškas pateko į žurnalistų rankas, jo turinys buvo paviešintas. Laiško pavadinimas – itin iškalbingas: „Japonijos žinutė JK ir Europos Sąjungai“.

„The Independent“ rašo, jog 15-os lapų dokumente japonai išreiškia didžiulį susirūpinimą ir reikalavimus, susijusius su JK pasitraukimu iš sąjungos.

„Europoje veikia didžiulis skaičius Japonijos verslų, sukūrusių apie 440 tūkst. darbo vietų. Beveik pusė visų tiesioginių investicijų į Europą buvo skirto JK.

Griežtai reikalaujame, kad JK šį faktą vertintų labai rimtai ir atsakingai pasirūpinti, kad žalingas poveikis mūsų verslams būtų sumažintas iki minimumo“, – rašoma laiške vyriausybei.

Japonai be jokių užuolankų vardija savo sąlygas. Viena iš jų – JK veikiančioms Japonijos finansinėms institucijoms užtikrinti tokį statusą, kad jos nepajustų jokio „Brexit“ poveikio ir galėtų tęsti darbą su ES rinka be jokių papildomų apribojimų.

„Kitaip mums teks perkelti savo įmones į ES šalis“, – teigiama dokumente.

Jie primena, kad dabartiniai verslo tempai yra tiesiogiai priklausomi nuo imigracijos srautų ir prašo nuodugniai įvertinti šį aspektą.

Visas laiško turinys „The Independent“ įvardintas kaip žiaurus, ilgas, išsamus visų galimų ekonominių nuostolių, kuriuos gali padaryti „Brexit“, sąrašas.

JK vyriausybė jau kritikuota už tai, kad pernai spalį padarė nuolaidų Japonijos verslui – esą jis veikia išskirtinėmis teisėmis.

Po praėjusį savaitgalį Hamburge įvykusio galingiausių pasaulio valstybių dvidešimtuko susitikimo JK premjerė Theresa May pareiškė, kad pasiektas reikšmingas prekybos susitarimas su Japonija, kuris galios po „Brexit“.