Kaip BNS penktadienį informavo Generalinės apygardos atstovė Rita Stundienė, sprendimas nutraukti ikiteisminį tyrimą priimtas kovo 29 dieną, nustačius, kad nebuvo padaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

Apie šį savo sprendimą prokuratūra viešai nepranešė.

Pasak prokuratūros, ikiteisminis tyrimas dėl galimo piktnaudžiavimo ir komercinio šnipinėjimo 2017 metų vasario 22 dieną Specialiųjų tyrimų tarnyboje pradėtas pagal fizinio asmens prašymą.

Aiškintasi, ar Valstybinės mokesčių inspekcijos pareigūnų veiksmuose nebuvo piktnaudžiavimo atvejų, taip pat tirtas galimas komercinis šnipinėjimas.

Tačiau atlikus tyrimą nenustatyta atvejų, kad VMI darbuotojai būtų piktnaudžiavę tarnybine padėtimi ar viršiję įgaliojimus.

„Įvertinus ikiteisminio tyrimo metu surinktą informaciją ir turimus dokumentus, nebuvo nustatyta jokių duomenų, kad buvo padaryta pavojinga veika – piktnaudžiavimas tarnybine padėtimi ar įgaliojimų viršijimas, o būtent, kad VMI darbuotojai, vykdydami jiems pavestas funkcijas būtų veikę priešingai tarnybos interesams“, – rašoma BNS atsiųstame prokuratūros atstovės atsakyme.

Pasak teisėsaugos, taip pat nenustatytas objektyvusis komercinio šnipinėjimo sudėties požymis – veika.

Šiame ikiteisminiame tyrime įtarimai niekam nebuvo pateikti, specialaus liudytojo statusu apklaustų asmenų taip pat nebuvo.

D. Bradausko advokatas Albertas Kučkauskas dienraščiui „Lietuvos rytas“ sakė tik iš gandų sužinojęs, kad šis ikiteisminis tyrimas neseniai nutrauktas.

Jis teigė svarstantis išsireikalauti šią nutrauktą baudžiamąją bylą ir kaip papildomą įrodymą pateikti Vilniaus apygardos administraciniam teismui, kur vyksta byla dėl to, ar D. Bradauskas buvo atleistas teisėtai.

Prokuratūra anksčiau yra teigusi, jog Specialiųjų tyrimų tarnyba aiškinasi aplinkybes, susijusias su VMI atliktais bendrovės „Leksita“ (buvusios „Vilniaus prekybos“) ir jos akcininkų kontrolės veiksmais, taip pat D. Bradausko ir kitų VMI pareigūnų veiksmais.

Prokurorai 2016 metais rugpjūtį nutraukė beveik metus vykdytą ikiteisminį tyrimą dėl „Leksitos“ akcininkų vykdytų bendrovės turto perleidimo sandorių – bendrovės mokestinius tyrimus atliko VMI.

Inspekcijos veiksmai domino ir koncerno „MG Baltic“ viceprezidentą Raimondą Kurlianskį – apie tai jis 2015-aisiais kalbėjosi susitikimuose su D. Bradausku.

D. Bradauskas informuodavo apie koncerno bei „Vilniaus prekybos“ mokestinių tyrimų eigą. Neoficialiais duomenimis, kai kurią informaciją apie „Vilniaus prekybos“ mokestinius patikrinimus ar šios įmonės akcininkus D. Bradauskas ir R.Kurliankis tarėsi perduoti VP grupės atstovei Dianai Dominienei.

Finansų ministras Vilius Šapoka 2017 sausį atleido D.Bradauską iš pareigų už korupcinio pobūdžio veiklą ir šiurkščius tarnybinius pažeidimus.

V. Šapoka tuomet pripažino, kad D. Bradausko nutekinta informacija kenkė VMI atliekamiems „MG Baltic“ ir „Vilniaus prekybos“ tyrimams.