Didžiausia pasaulio ekonomika balandžio-liepos mėnesiais padidėjo dviem procentiniais punktais, tačiau, lyginant su metų pradžia, ekonomika pastebimai lėtesnė. Įmonių pelno rodikliai taip pat smarkiai sumažėjo.

Kol prieš 2020-ųjų JAV prezidento rinkimus baiminamasi ekonominės recesijos, smarkėjantis prekybos karas su Kinija ir lėtėjanti pasaulio ekonomika privertė JAV bendroves atsisakyti investuoti, o tai pakenkė bendrajam augimui.

Per pastaruosius penkerius metus Amerikos vartotojai šįmet išleido daugiausiai pinigų, kadangi pakilo atlyginimai ir sumažėjo nedarbo lygis. Vartotojų išlaidumas yra didžiausias JAV ekonomikos ramstis, kadangi eksportas, žemės ūkis ir gamybos bei verslo investicijos yra nusmukę dėl mažėjančios pasaulinės paklausos.

Įmonių pelnas, kaip minėta, antrą ketvirtį taip pat krito – nuo 105,8 mlrd. dolerių iki 75,8 mlrd. dolerių. „Žiūrint į priekį, įmonių pelnas greičiausiai ir toliau jaus spaudimą dėl lėtėjančio vidaus ir pasaulio ekonomikų augimo, padidėjusio protekcionizmo, užsispyrusiai stipraus dolerio ir kainų mažėjimo“, – teigė ekonomikos prognozuotoja „Oxford Economics“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)