Tvarka, kai viešojo maitinimo paslaugas teikiančių įstaigų higienos būklė vertinama puodukais, kaip, pavyzdžiui, viešbučių – žvaigždutėmis, įsigaliojo nuo praėjusių metų lapkričio.

Pirmieji mėnesiai buvo gana pasyvūs, tačiau prieš vasaros sezoną verslininkai suskubo kreiptis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, kad šios specialistai įvertintų kavinių, barų, restoranų higienos būklę ir suteiktų ją atitinkantį puodukų skaičių.

Penki puodukai reiškia, jog kavinėje ar kitose viešojo maitinimo įstaigose higienos būklė yra puiki, keturi – gera, trys – vidutinė, du – patenkinama, vienas – nepatenkinama.

„Jei įstaigos higienos būklė įvertinama vienu puoduku, jos veikla yra stabdoma, kad būtų ištaisyti pažeidimai“, - teigė Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji specialistė – maisto produktų inspektorė Rima Slaboševičienė.

Ji aiškino, kad tikrinant viešojo maitinimo įstaigas, atsižvelgiama į jų bendrą higienos būklę, savikontrolės sistemą, įrangą, produktus, personalą, atsekamumo užtikrinimą, pagrįstų skundų skaičių, veiklos stabdymo atvejų skaičių.

Dažniausi pažeidimai, dėl kurių kavinės, barai ar restoranai praranda balus ir negauna maksimalaus penkių ar gero keturių puodukų įvertinimo, yra savikontrolės sistemos spragos ir maisto produktų atsekamumo neužtikrinimas.

„Kiekvienoje viešojo maitinimo įstaigoje turi būti dirbama taip, kad būtų galima patikrinti, iš kur gauti produktai, iš kurių pagamintas patiekalas. Tačiau labai dažnai tai sunku nustatyti, nes neišsaugomi dokumentai arba produktai gaunami iš nežinomų šaltinių. Nustačius tokius pažeidimus, viešojo maitinimo įstaigos ir praranda balus, kurių reikia maksimaliam jų higienos būklės vertinimui“, - dėstė R.Slaboševičienė.

Ji vardijo, kad kavinės, barai ir restoranai penkių puodukų įvertinimo negauna ir už tai, kad juose randama pasenusių produktų, darbuotojai dirba apsirengę nešvariais rūbais, netinkamai veikia nuotekų sistema, patalpos yra per mažos, todėl galima kryžminė maisto produktų tarša.

„Pajūrio viešojo maitinimo įstaigų būklę vis tiek galima įvertinti kaip gerą. Aišku, gauname skundų, jų ypač daug per pilnatį, tačiau masinių apsinuodijimų šią vasarą dar tikrai nebuvo. Be to, ir patys klientai yra atsakingi už tai, ką valgo. Jei patiekalas pasirodė įtartinas, jo reikėtų nevalgyti, o iškart informuoti atsakingas institucijas. Tačiau lietuviai jau tokie yra, kad geriau suvalgo, o paskui sako, jog buvo blogai“, - pabrėžė R. Slaboševičienė.

Klaipėdoje veikia 345 viešojo maitinimo įstaigos. Iš tų, kurios patikrintos, 25 yra suteikti penki puodukai, 36 – 4 puodukai, 25 – 3 puodukai, 4 – 2 puodukai, 2 – puodukas.

Palangoje vasarą veikia 107 kavinės, barai, restoranai, užkandinės, kurių higienos būklė yra vertintina. Iš patikrintųjų 15 viešojo maitinimo įstaigų gavo maksimalų 5 puodukų įvertinimą, 24 – 4 puodukų, 8 – 3 puodukų, 1 – 2 puodukų.

Neringos savivaldybėje veikia 48 viešojo maitinimo įstaigos. 2-jų iš jų higienos būklė yra puiki – 5 puodukai, 3 – 4 puodukai, 5 – 3 puodukai. Kitų higienos būklė dar nevertinta.

„Nemanau, kad šią vasarą spėsime patikrinti visas pajūrio viešojo maitinimo įstaigas. Darbo bus ir kitais metais“, - pabrėžė R. Slaboševičienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)