Paslaugų teikėjai, prekybą viešose prekybos vietose vykdantys bei laisvalaikio ir pramogų veiklą vykdantys asmenys privalės riboti lankytojų, pirkėjų, paslaugų vartotojų srautus, pažymėti privalomus atstumus tarp eilėje stovinčių vartotojų, kad laukiantys žmonės galėtų laikytis saugaus ne mažesnio nei 1 metro atstumo vienas nuo kito bei užtikrinti šio reikalavimo laikymąsi.

Prie įėjimo į paslaugų, prekybos, laisvalaikio ir pramogų teikimo vietą reikia pateikti informaciją apie vartotojų asmens higienos laikymosi būtinybę arba periodiškai skelbti šią informaciją per garsiakalbius. Sudaryti vartotojams galimybę pasirūpinti rankų higiena ar dezinfekcija, prie įėjimo į paslaugų teikimo patalpą ir sanitarinį mazgą gerai matomoje vietoje pakabinti rankų dezinfekcijai skirtą priemonę, o esant galimybei padėti vienkartinių pirštinių. Paslaugų, prekybos, laisvalaikio ir pramogų teikimo vietose negalima lankytis žmonėms, kuriems pasireiškia ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymiai (sloga, kosulys, čiaudulys, pasunkėjęs kvėpavimas).

Uždaroje erdvėje esančiose paslaugų teikimo vietose visiems, vyresniems nei 6 metų amžiaus, privaloma dėvėti burną ir nosį dengiančias apsaugos priemones, išskyrus tuos atvejus kai sportuojama, lankomasi baseine ar pirtyje ir kai dėl paslaugos teikimo pobūdžio dėvėti apsaugos priemones yra neįmanoma. Dėvėti burną ir nosį dengiančias apsaugos priemones taip pat privaloma turgavietėje, viešoje prekybos vietoje, ekskursijų metu.

Tarp prekiautojų, paslaugų teikėjų darbo vietų privaloma išlaikyti bent 2 metrų atstumą. Prekybos vietoje tai galima užtikrinti dirbant kas antroje kasoje, o jei tai neįmanoma, darbo vietas privalo skirti ne žemesnė nei 1,4 metro aukščio pertvara. Taip pat privaloma neleisti dirbti žmonėms, kuriems privaloma izoliacija, nuolat stebėti darbuotojų sveikatą, prieš darbą tikrinti jų kūno temperatūrą, o darbuotojams pasireiškus peršalimui ir koronaviruso infekcijai būdingiems simptomams konsultuotis karštąja koronaviruso linija 1808 arba nukreipti darbuotoją šeimos gydytojo konsultacijai nuotoliniu būdu.

Taip pat svarbu užtikrinti, kad darbuotojai laikytųsi rankų higienos, uždaroje erdvėje dėvėtų asmens apsaugos priemones (išskyrus atvejus, kai teikiamos sporto, baseino ar pirties paslaugos), dezinfekuoti dažnai liečiamus paviršius (durų rankenos, laiptinės turėklai, elektros jungikliai ir kt.), paviršius darbo vietoje ir darbo priemones, o jei yra galimybė, kiekvienas darbuotojas turėtų naudotis tik jam skirta įranga, inventoriumi, darbo priemonėmis. Esant galimybei, darbą organizuoti taip, kad tarp žmonių būtų laikomasi 2 metrų atstumo, bendravimas tęstųsi trumpiau nei 15 minučių, o pamainos keistųsi išlaikant saugų atstumą, be kontakto. Jei yra galimybė, patalpos turi būti vėdinamos 1 kartą per valandą.

Rekomendacijos kaip tinkamai dezinfekuoti aplinką, skelbiamos Sveikatos apsaugos ministerijos tinklapyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)