Nustebino net Pataisos namų vadovus

Kaip skelbiama Kalėjimų departamento prie Teisingumo ministerijos tinklalapyje, departamentui pavaldžiose penkiose įkalinimo įstaigose įvyko jose esančių parduotuvių patalpų nuomos konkursas pagal naujas valstybės materialiojo turto nuomos sąlygas. Konkursai sulaukė didelio verslininkų susidomėjimo, jų nugalėtojais tapo įmonės, pasiūliusios didžiausias nuomos kainas, kurios bus keliasdešimt kartų ekonomiškai naudingesnės pataisos įstaigoms nei iki šiol.

Alytaus pataisos namų parduotuvės patalpų, kurių dydis – 85,91 kv. metro, konkurse dalyvavo 11 įmonių. Šią savaitę sutartis pasirašyta su uždarąja akcine bendrove „Alivdara” iš Kaišiadorių, ji už 1 kv. metrą mokės 325 litus 92 centus per mėnesį. Už visų patalpų nuomą Alytaus pataisos namai per mėnesį gaus beveik 28 tūkst. litų, o per metus – maždaug 350 tūkst. litų. Parduotuvės patalpos išnuomotos dvejiem metams.

Kaip sakė Alytaus pataisos namų direktoriaus pavaduotojas, parduotuvės patalpų konkurso komisijos pirmininkas Virginijus Viduolis, sutartis pasirašyta negavus pretenzijų per nustatytą laikotarpį. Anot V.Viduolio, ir juos nustebino „Alivdaros” kaina, tačiau buvo siūlančiųjų dar gerokai daugiau už kvadratinį metrą. Pastarųjų siūlymai atmesti, nes pateiktos sąlygos neatitiko konkurso reikalavimų.

Pavaduotojo teigimu, konkurse už kvadratinį metrą per mėnesį buvo siūlančiųjų 11, 14, 20 litų, pačios įstaigos skaičiavimu, mėnesio šio ploto nuomos kaina – 5 litai 2 centai. Visi konkurso dalyviai turėjo įmokėti šią Pataisos namų nustatytą parduotuvės patalpų nuomos kainą už tris mėnesius, pinigus numatyta grąžinti pralaimėjusiesiems.

Kad įkalinimo įstaigų parduotuvių patalpos išnuomojamos už nemažą kainą, liudija ir kitas pavyzdys. Pavyzdžiui, Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos parduotuvės patalpų nuomos konkursą iš 12 dalyvių laimėjo Kauno rajono centrinis vartotojų kooperatyvas, už 1 kv. metrą per mėnesį pasiūlęs 117 litų. Čia šios patalpos – 180 kv. metrų, o nu­teistųjų – beveik 3 tūkst. 300.

Anksčiau mokėjo kur kas mažiau

V.Viduolio tvirtinimu, prieš tai Alytaus pataisos namų parduotuvės patalpas aštuonerius metus nuomojo bendrovė „Aradva”, taip pat iš Kaišiadorių, tačiau gerokai mažesne kaina. Jos atskleisti pavaduotojas nenorėjo, nes sutartis jau pasibaigusi. Tačiau sakė, kad ji tikrai nesiekė 100 litų už kvadratinį metrą per mėnesį.

„Aradvai” ir „Alivdarai”, abiem Kaišiadoryse veikiančioms bendrovėms, vadovauja tas pats asmuo – Algimantas Radvila.

Alytaus nekilnojamojo turto specialistai, išgirdę, už kokią kainą išnuomotos Pataisos namų parduotuvės patalpos, tuo negalėjo patikėti. „Čia tiesiog perversmas nekilnojamojo turto nuomos rinkoje. Net Vilniuje nėra tokių nuomos kainų. Alytaus centre už kvadratinio metro nuomą mokama 20–25 litai per mėnesį”, – mintimis dalijosi kelių nekilnojamojo turto agentūrų atstovai.

Ne vieno verslininko tikinimu, minėtas dideles nuomos kainas galima siūlyti tik žinant apyvartą. Alytaus pataisos namų direktoriaus pavaduotojas įsitikinęs, kad siūliusieji parduotuvės patalpų nuomos kainą įvertino čia esančiųjų nuteistųjų skaičių, kurių – 1 tūkst. 400.

„Versle visada yra rizikos, tačiau įvertinus apyvartą pasiūlyta ir nuomos kaina”, – sakė „Alivdaros” vadovas A.Radvila. Jis įvardijo Alytaus pataisos namų parduotuvėje per mėnesį pasiekiančią apyvartą – apie 250 tūkst. litų, taip pat ir tai, kad viena iš jo vadovaujamų įmonių laimėjo ir Marijampolės pataisos namų parduotuvės patalpų konkursą už panašią kainą kaip šioje Alytaus įstaigoje.

Kaip skelbiama Kalėjimų departamento tinklalapyje, parduotuvių įkalinimo įstaigose paskirtis – aprūpinti nuteistuosius maisto produktais ir būtiniausiomis pramoninėmis prekėmis. Iš Alytaus pataisos namų parduotuvės patalpų nuomos konkurso sąlygų matyti, kad tiekėjas privalo užtikrinti, jog maisto produktų ir būtiniausių reikmenų pardavimo kainos neviršytų vidutinių kainų panašios apyvartos parduotuvėse, esančiose Pataisos namų miesto teritorijoje.