Tyrimas parodė, kad siunčiant laiškus dažniausiai naudojamasi Lietuvos pašto paslaugomis (tokį atsakymą pateikė 99 proc. laiškus siuntusių respondentų), siųsdami daiktus (siuntinius) dauguma gyventojų taip pat naudojosi Lietuvos pašto paslaugomis (94 proc. siuntas siuntusių respondentų).

Daiktus (siuntinius) siunčia 42 proc. apklaustųjų. Dažniau siuntinius siunčia miesto gyventojai (48 proc., palyginimui, kaimo – 36 proc.), jauni (iki 29 m. amžiaus – 64 proc.), didesnes pajamas gaunantys (58 proc.), turintys aukštąjį išsilavinimą (57 proc.) respondentai.

Siuntų savitarnos terminalais naudojasi 40 proc. apklaustųjų. Dažniausiai tai jauni (iki 29 m. amžiaus – 79 proc.), turintys aukštąjį išsilavinimą (59 proc.), aukštesnes pajamas gaunantys (66 proc.) respondentai. Palyginti su 2016 m. situacija, besinaudojančių terminalais gyventojų dalis išaugo net 39 proc. (2016 m. naudojosi 29 proc. respondentų).

Daugiau kaip pusė (53 proc.) apklaustųjų perka internetu (2016 m. buvo 48 proc.). Dažniausiai tai jaunimas (94 proc.), turintys aukštąjį išsilavinimą (72 proc.), aukštesnes pajamas gaunantys (85 proc.) respondentai. Perkant internetu, dažniausiai prekės užsakomos su pristatymu į namus.

Tyrimo tikslas taip pat buvo išsiaiškinti, kaip apklaustieji vertina korespondencijos ir siuntinių siuntimo kainą. Dažniausia buvo nurodoma, kad Lietuvos pašto paprastų laiškų siuntimo kaina yra vidutiniška (tiek Lietuvoje, tiek į ES, tiek į kitas šalis). Dauguma respondentų nurodė, kad siuntinių iki 2 kg siuntimo kaina Lietuvoje yra vidutiniška, o į Airiją, Angliją, Norvegiją – brangi (84 proc. – 88 proc. atsakymų).

RRT užsakymu apklausą 2018 m. birželio mėnesį atliko visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centras „Vilmorus“. Apklausa vyko visose Lietuvos savivaldybėse. Buvo apklausti 1 008 respondentai – 501 miestuose ir 508 kaimo vietovėse.