Mūsų šalis iki 2009 m. pabaigos akcizą cigaretėms turi padidinti iki ES nustatyto minimalaus tarifo – 57 proc. Iki šiol akcizo mokestis sudarė 45,7 proc. populiariausių cigarečių mažmeninės kainos. Ji nuo šiandien padidėjo iki 51,4 proc.

„Tabako akcizų tarifą didiname pamažu tam, kad išvengtume staigaus cigarečių kainų didėjimo. Pagal nustatytą minimalų ES tarifą, kuris Lietuvoje bus pasiektas iki 2010 m., pigiausias cigarečių pakelis turėtų kainuoti apie 8–9 litus“, – paaiškino Finansų ministerijos Viešųjų ryšių skyriaus vedėja Giedrė Balčytytė.

Pasak pašnekovės, dėl padidėjusio akcizo cigaretės prekybos centruose turėtų pabrangti vidutiniškai apie 14–18 proc. Tad populiariausių cigarečių pakelis, iki šiol kainavęs apie 4,3 lito, pabrangintas kainuos daugiau kaip 5 litus.

G.Balčytytė pabrėžė, kad padidinus akcizus gerokai papilnės ir valstybės biudžetas. Į jį papildomai turėtų įplaukti apie 70 mln. litų.

Gal mes rūkyti?

Anot G.Balčytytės, tarifų didinimas turi ir kitą prasmę – akcizais tabako gaminiams ir alkoholiui, kaip prekėmis, nederančiomis su sveikos gyvensenos principais, papildomai siekiama ir sveikatinti visuomenę.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, šiuo metu Lietuvoje rūko apie 33 proc. 20–64 metų gyventojų. Tikimasi, kad akcizų padidėjimas dalį gyventojų paskatins mesti rūkyti.

„Mokslinių tyrimų duomenimis, vidutinio ekonominio lygio šalyse cigarečių pakelio kainą padidinus 10 proc., rūkyti meta nuo 4 iki 10 proc. žmonių. Tikiu, kad pabranginus cigaretes mažiau rūkys jauni žmonės, kurie cigaretėms neturi pakankamai lėšų ir dar nėra pripratę prie tabako“, – pabrėžė Sveikatos apsaugos ministerijos Sveikatos apsaugos skyriaus vedėjas Audrius Ščeponavičius.

Žinia apie branginamas cigaretes užkietėjusių rūkalių nedžiugina. Kai kurie jų tikina, kad ims rūkyti mažiau, tačiau mesti tikrai neketina. „Žinoma, cigarečių pabrangimas skatins pataupyti, galbūt pakelį cigarečių teks rūkyti visą savaitę, o ne kelias dienas, kaip iki šiol. Tačiau kad ir kiek jos kainuotų, atsisakyti rūkyti neketinu“, – piktinosi jau seniai rūkantis Aloyzas Zinkevičius. Pasak jo, mesti rūkyti po trisdešimties metų neįmanoma.

Su kontrabanda kovos

Verslininkai tikina, kad daugelyje prekybos centrų šiandien rūkalų dar bus galima įsigyti sena kaina, tačiau jų keitimo procesas neturėtų ilgai užtrukti. Prekybininkai cigarečių kainas žada pakeisti per artimiausias dvi savaites. Ekspertai prakalbo, kad cigarečių akcizo didinimas paskatins kontrabandos proveržį, tačiau, anot G.Balčytytės, tokia grėsmė egzistuoja nuolat įvairiose srityse, tam neva pasirengusios ir atitinkamos valstybės institucijos.

Tikimasi, kad kontrabandos mastą gerokai sumažins ir praėjusių metų pabaigoje visų ES narių pasirašytas susitarimas su didžiausia tabako gamintoja „Japan Tobacco International“ (JTI).

Šia sutartimi bendrovė įsipareigojo į visas šalis tiekti tokį cigarečių kiekį, kiek suvartojama. Bendrovei JTI teks sumokėti milijonines baudas kiekvieną kartą, kai valstybėse narėse bus sulaikoma originali neteisėtai gabenama jos produkcija. Manoma, kad tokiomis priemonėmis pavyks sustabdyti ir iš Kaliningrado srities plūstančias kontrabandines cigaretes.